Kichijyoji Nest o veche cladire de birouri regandita
Terenul se afla in zona de sud-vest a statiei de tren Kichijyoji deschizandu-se catre strada Zelkova ce trece prin parcul Inogashira. Arhitectii de la biroul Lida Archiship Studio s-au gandit sa transforme cladirea de birouri ce exista pe treren intr-un spatiu multifunctional, cu birouri, magazine si apartamente de inchiriat, potrivite contextului urban. Volumul cu forma distorsionata a rezultat in urma unor constrangeri legate de controlul insoririi si de pozitia fatada de punctele cardinale.
Arhitectii au colaborat cu managerul companiei de asigurari de viata Dai-ichi, domnul Haruki Uegaki si au ajuns la ideea de a conferi valoare egala spatiilor destinate pentru birouri si celor pentru locuinte, realizand o diferentiere clara intre programele lor de dezvoltare a ideii generale de SOHO (small office home office).
Un alt aspect pe care arhitectii l-au avut in vedere se referea la vecinatati si deschiderea volumui catre acestea. Astfel forma si amplasarea vitrajelor permite vizualizarea atat a zonei de sud, cu strada Zelkoza dar si a zonei de nord, ce se remarca printr-un sir de case, o cale ferata suspendata si imensitatea cerului albastru de deasupra lor.
Forma obtinuta a favorizat amplasarea zonei de birouri la etajul al IV-lea pentru ca beneficiau de dublul spatiilor, care s-a combinat cu accese la modulele de la etajul al III-lea si la cele de la etajele al V-lea si al VI-lea, asemenator relatiilor dintre spatiile regasite in Unite d’Habitation. In plus, daca etajul al IV-lea a fost considerat integral destinat lucrului/birourilor, toate camerele de la acest nivel au fost separate prin vitraje astfel ca activitatile par sa apartina unui ansamblu.
Din punct de vedere al organizarii pe functiuni, spatiile de serviciu si cele tehnice au fost comasate in doua module intr-un volum lung care functioneaza asemeni unui nucleu central. Aplicand aceasta schema toate camerele sunt deschise spre ambele fatade, nord si sud.
Atunci cand trebuie gasita o solutie care sa respecte diferitele conditii impuse de teren, context urban si se ajunge la o arhitectura care tine seama de relatia cu orasul, designul pare sa fie rezultatul unei astfel de relatii. Aceasta cladire este o traducere arhitecturala a relatiei pe care o are cu orasul.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa