La ce să fii atent când alegi un scaun
Scaunul este un element esential pentru locul de luat masa, indiferent ca vorbim despre bucatarie sau living, si uneori este important sa ai un scaun si in dormitor. Demult, majoritatea scaunelor erau achizitionate in set cu masa si era prioritara eleganta mobilierului, nu neaparat confortul, dar in zilele noastre preferintele sunt mult mai putin rigide; astazi, conteaza cel mai mult confortul oferit si calitatea unui scaun.
Iata ce ar trebui sa ai in vedere daca te-ai decis sa iti cumperi sau sa iti schimbi scaunele din casa.
Inainte de toate, retine ca in acest articol ne referim doar la scaunele pe care stai atunci esti la masa - lucrurile stau altfel cand vorbim de alegerea unui scaun de birou, deci poti reciti aici sfaturile potrivite.
Cat despre scaunele de masa…
Ai grija intotdeauna la dimensiuni
Poate cea mai putin atragatoare parte a procesului de achizitie, dar cu siguranta cea mai importanta. Trebuie sa masori spatiul necesar fiindca astfel vei putea decide de cate scaune ai nevoie - noteaza ca poate ar fi bine sa faci asta chiar inainte de a achizitiona masa, cand stabilesti exact pentru ce si cum vei utiliza mobilierul. Ai nevoie de suficient spatiu pentru a circula in jurul mesei, deci se recomanda ca distanta dintre scaunele trase si perete sa fie de min. 90 cm.
Legat de dimensiunile standard pentru scaune, in cazul in care nu au manere este suficienta o latime de 56 cm, dar daca spatiul iti permite poti opta si pentru scaune mai late. Niciodata nu alege scaune mai inguste de 43 cm si mai joase de 50 cm, deoarece nu te vei putea aseza confortabil. Este bine ca adancimea scaunului (de fapt, lungimea sezutului) sa fie intre 51 si 61 cm, iar inaltimea spatarului sa fie intre 45 si 48 cm. Ca regula generala, diferenta dintre nivelul mesei si cel al sezutului trebuie sa fie de min. 30,5 cm, deoarece inaltimea meselor ajunge in general la 76 cm. Manerele necesita inca min. 15 cm adaugati la latime, iar scaunul trebuie sa intre usor sub masa cu tot cu manere.
In caz ca printre membrii familiei tale se numara si persoane mai in varsta, copii sau persoane cu probleme locomotorii, atunci asigura-le cel putin un scaun cu manere. Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este si tapiteria scaunelor, pentru ca aceasta se lasa cat timp sta cineva pe scaun.
Stilul scaunelor trebuie sa se potriveasca cu stilul tau de viata
Iti place sa organizezi des mese sau petreceri cu mai multi prieteni sau preferi sa iei masa doar cu cativa dintre membrii familiei? Ideea e ca totul este relativ, iar ceea ce pentru unii inseamna “un numar mare” de oameni, pentru altii poate insemna doar “cativa”. Stilul tau de viata se reflecta astfel si in scaunele pe care le alegi, de la modul in care iei masa si pana la ambianta generala. De exemplu, scaunele cu spatar inalt dau o nota mai formala, in vreme ce scaunele cu spatar jos lasa o ambianta mai lejera. Mai mult, scaunele cu design subtire, delicat, sporesc iluzia de spatiozitate, iar cele mai voluminoase sunt potrivite doar pentru camerele mari.
Daca iti place ideea de diversitate, poti opta si pentru modele diferite de scaune, care totusi sa se asorteze cu masa; alege ceva mai extravagant de o parte si de alta a mesei si ceva mai simplist pentru capete (sau invers) si vei obtine o amenajare semi-formala si versatila.
Materialele si confortul
Confortul este un concept destul de greu de definit, avand in vedere ca fiecare dintre noi are propriile standarde - cel mai bine este sa te asezi pe scaun si sa vezi cum te simti. Este destul de lat? Cum se simte spatarul cand te lasi pe spate? Stai la inaltimea potrivita? Raspunde-ti pentru inceput la aceste intrebari si ai cam rezolvat problema confortului.
Legat de materiale, majoritatea scaunelor sunt din lemn, desi poti sa optezi si pentru metal (obligatoriu cu o perna confortabila pe care sa te asezi). O alta optiune, potrivita in special in amenajarile moderne sau de tranzitie, sunt scaunele acrilice, iar daca cu greu gasesti ceva pe gustul tau, cauta si scaune din combinatii de materiale, doar designul deosebit le face sa fie mai scumpe.
Tapiteria
Mai devreme sau mai tarziu tot vei ajunge sa patezi cumva tapiteria scaunului. Pentru a-ti usura munca de curatare, alege tapiteria din piele (naturala sau sintetica), piele intoarsa sintetica tip Ultrasuede sau tesaturi cu bumbac. Evita materialele in straturi, pe cele cu gaitane sau catifeaua. Nu alege nici materialele sintetice precum matasea artificiala sau poliesterul, decat in cazul in care sunt amestecate si cu materiale naturale, iar daca optezi pentru o tapiterie delicata, cel mai bine este sa ai si una de rezerva.
Calitatea
Ai ajuns in magazin si privesti la scaunul asupra caruia te-ai decis: a-l testa nu inseamna doar a te aseza pe el, ci si a-l misca dintr-o parte in alta si zgaltai usor. Nici spatarul, nici picioarele sau sezutul nu trebuie sa se deplaseze in timp ce il misti. Verifica si daca suprafata materialului este neteda la atingere, deoarece nu vei sa gasesti acasa ca se desprind aschii din lemn sau ca lemnul / metalul are denivelari. Daca scaunul este din lemn, ai grija ca sezutul sa fie realizat dintr-o singura bucata / placa de lemn, nu din mai multe lipite intre ele - nu poti garanta rezistenta unei lipituri la utilizare indelungata. Si pentru ca exista si multi amatori ai mobilierului la mana a doua, atunci cu atat mai mult trebuie realizata o verificare a rezistentei scaunelor.
Iti dorim spor la cumparaturile pentru noile tale scaune! Iar daca deja le-ai achizitionat, cum le-ai ales si de ce? Spune-ne si arata-ne in rubrica de mai jos.