Un volum înclinat oferă casei spații cu amplitudini variate
Imaginati-va ca ati putea sa va inclinati casa asemenea unui telescop astfel incat sa beneficiati de mai multa lumina naturala. Exact acest lucru au facut echipa de arhitecti de la biroul Praud cu o casa pe doua niveluri construita langa Seoul.
Denumita pe drept Casa Inclinata, acest volum inchis intr-o anvelopanta din zinc a fost astfel orientata incat sa beneficieze de perspective spre muntii din zare si sa profite la maximum de soare.
Amplasata pe un teren deluros de langa lacul Chungpyong din Corea de Sud, aceasta casa a fost gandita incat sa ofere spatiile necesare petrecerii timpului liber de la finele saptamanii, in care beneficiarii, ambii profesori, sa aiba un cadru propice pentru cercetare si scris. Designul unic consta in volumul prismatic care gazduieste etajele si care, datorita unghiului sub care a fost inclinat, pare ca tasneste din pamant. Constructia ciudata este inaltata pe latura sudica astfel incat ajunge sa umbreasca in mod natural terasa amenajata din zona de zi.
Arhitectul Dongwoo Yim declara urmatoarele: „Urmarind topografia terenului casa a trebuit orientata spre est mai mult decat spre sud, dar in acelasi timp nu am dorit sa pierdem avantajul oferit de expunerea sudica, astfel ca am inclinat volumul si am obtinut o suprafata mai mare pe acea parte.”
Volumul inclinat a permis crearea la interior a unor spatii clar definite: o zona de zi, un spatiu de lectura si un dormitor, toate legate intre ele printr-o scara adosata peretelui lateral.
Arhitectii au ales o astfel de rezolvare spatiala pentru ca s-au gandit sa le ofere beneficiarilor o alta tipologie decat cea cu care s-au obisnuit in apartamentul pe care il detin in oras. Legatura spatiala si vizuala care exista intre parter si mezanin le permite celor doi profesori sa foloseasca zona pentru a tine seminarii sau diferite prezentari, in timp ce peretele opus, inclinat, ofera suprafata necesara pentru proiectii usor de urmarit din zona de lectura.
Din dormitor se poate iesi pe un balcon ce ocupa intreaga latime a volumului inclinat, care ofera beneficiarilor o perspectiva de la inaltime asupra reliefului inconjurator.
Contrastul intre spatiul cu inaltime mai mica destinat livingului si cel destinat familiei (bucataria+locul de luat masa) care are inaltime dubla ajuta sa se puna in valoare tranzitia dintre aceste camere cu functionalitati separate dar interconectate la nivel spatial.
Foile de zinc care acopera intreg exteriorul volumului inclinat ii ofera casei greutate, masivitate si un aspect omogen. Sipci din lemn masiv au fost folosite local, pentru detalii cum este cazul peretelui fatadei posterioare, pardoseala terase exterioare si diferite suprafete de la interior care contrasteaza placut cu anvelopanta din metal.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com