Impresionantul complex Mashpi Lodge Retreat a primit anul acesta premiul World Travel pentru cel mai ecologic hotel din Ecuador.
Amplasat in Rezervatia Biodiversitatii Padurii Ecuatoriale Mashpi, intregul complex a fost conceput si construit pentru a crea un mediu durabil, astfel incat sa se asigure protectia biodiversitatii ecosistemelor locale. A fost de asemenea laudat pentru seria de programe care permite implicarea si dezvoltarea comunitatilor locale, precum si pentru standardele ridicate de conservare a calitatii apei.
Designerul de interior, Diego Artela a colaborat cu arhitectul Alfredo Ribadeneira pentru a crea aces loc deosebit in care oaspetii sa se poata relaxa si sa beneficieze de splendorile pe care le ofera fauna si flora din padurea tropicala, reducand la un minim impactul negativ asupra mediului inconjurator.
Deschis in 2012, complexul hotelier se afla la 950m altitudine in Anzii Ecuadorieni, in rezervatia naturala ce se intinde pana aproape de capitala Quito. Mare parte din structura cladirilor a fost montata in oras si transportata la amplasament astfel incat sa se micsoreze impactul pe care l-ar fi avut transportul materialelor, al fortei de munca si deseurilor rezultate asupra cadrului natural. Structura metalica a fost inchisa intr-o anvelopanta preponderent vitrata asigurand turistilor vederi spectaculoase spre padurea ce ii inconjoara. Mare parte din materialele folosite la constructia cladirii sunt de provenienta locala iar finisajele interioare combina obiecte si decoratii specifice zonei cu elemente de design contemporan, unele dintre apartamente beneficiind de obiecte semnate Donghia si Phillipe Starck.
Complexul Mashpi are o varietate de dotari de lux, printre care o zona spa si un boutique, iar in imediata apropiere au fost amenajate alei pentru plimbari, piscine naturale cu apa cristalina, o terasa si un turn de observare dedicat exploratorilor. Atentia pe care proiectantii au acordat-o aspectului eco si durabil al constructiei nu se limiteaza doar la mediul natural din imediata apropiere, complexul urmarind sa sustina educatia stiintifica, cercetarea si conservarea cadrului natural din padurile ecuatoriale. Complexul gazduieste mai multe proiecte dezvoltate in parteneriat cu universitati de prestigiu care urmaresc sa afle mai multe despre biodiversitatea si bogatia regiunii iar in acest fel lucreaza impreuna sa o conserve.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa