Lebedele robotice folosite pentru a monitoriza calitatea apei potabile din Singapore
Echipate cu un numar de senzori, ele sunt concepute pentru a monitoriza calitatea lacurilor si a rezervoarelor de apa dulce, cum ar fi nivelurile de oxigen dizolvat sau de clorofil, in timp ce se amesteca cu mediul natural.
Echipa, formata din cercetatori de la Universitatea Nationala din Singapore (NUS), considera ca sistemul acesta ofera o alternativa mai ieftina si mai putin complexa fata de metodele de verificare a apei utilizate in prezent.
“Rezervoarele de apa dulce sunt medii complexe, care sunt foarte dinamice in timp si in spatiu. Calitatea apei din rezervor poate fi afectata de factori precum cresterea urbanizarii, recreerea si alte activitati umane in bazinele hidrografice. In prezent, monitorizarea calitatii apei este in mod obisnuit efectuata utilizand statii fize online care ofera o acoperire limitata, luand o barca in locatii fixe pentru a colecta mostre de probe sau prin masurari manuale, care sunt dureroase si consumatoare de timp”, au spus cercetatorii din spatele proiectului.
Pe masura ce lebedele plutesc pe apa, tehnologia fara fir este folosita pentru transmiterea in timp real a datelor catre un centru de comanda. Actiunile lebedelor pot fi modificate de la distanta de catre operatori pe baza acestor date. Senzorii si elementele de actionare suplimentari pot fi adaugati si atunci cand este necesar, pentru a creste abilitatile de monitorizare a lebedelor.
“Prin combinarea unui acumulator in miniatura cu apa si a unor sonde pentru parametrii de apa in NUSwan, personalul de operare sau cercetatorii pot decide instantaneu sa colecteze probe de apa pentru analize detaliate de laborator, daca masuratorile sugereaza o neregula. Acest lucru poate fi util pentru autoritatile de apa pentru a intelege relatia dinte micro-ecosistem si a calitatii apei”, a explicat echipa.
NUSwan este, de asemenea, conceput pentru a fi utilizat alaturi de alte sisteme de monitorizare, cum ar fi robotul NUS, care este utilizat pentru supravegherea subacvatica. Potrivit cercetatorilor, cei doi roboti se completeaza reciproc prin operatiunile lor, oferind studii ameliorate atat deasupra, cat si sub suprafata rezervorului pentru a intelege mai bine mediul in ansamblu. Robotii sunt din ce in ce mai folositi in viata de zi cu zi pentru a monitoriza si imbunatatii mediul.