Lemnul de cocos - o resursa ce merita exploatata
De cele mai multe ori, cand ne gandim la cocos mintea ne zboara la intrebuintarile pe care acesta le are in bucatarie. Putini oameni cunosc insa adevaratul potential al acestui material, el reprezentand o solutie ‘verde’ atat pentru constructii, cat si pentru amenajari.
Cocosul este una dintre cele mai importante resurse de exploatare de pe coasta asiatica a oceanului Pacific, fiind folosit in principal ca sursa de hrana si de energie. Durata de timp in care un cocotier produce nuci este intre 50 si 70 de ani, iar vestea buna este ca varsta optima de intrebuintare a lemnului coincide cu varsta la care acesta inceteaza a mai fi o sursa de hrana. Nu cu mult timp in urma a inceput insa explorarea potentialului comercial al lemnului de cocos, si astfel au fost lansate game variate de produse pentru tot domeniul constructiilor, incepand de la structura cladirii si pana la produse pentru pardoseli, mobilier sau decoratiuni. Rezultatele au fost remarcabile, lemnul de cocos comportandu-se la fel sau chiar mai bine decat lemnul conventional, si devenind astfel o alternativa plauzibila si, mai ales, sustenabila.
Cat despre proprietatile materialului, duritatea acestui tip de lemn scade din exterior catre centru, si de jos in sus. In consecinta, densitatea cea mai ridicata a fibrelor lemnoase se gaseste la baza trunchiului, acesta putand astfel inlocui cu success lemnul masiv. Ca si aspect, lemnul de cocos are o textura granuloasa, naturala, evidentiata prin prezenta unor linii subtiri de o culoare mai inchisa decat restul suprafetei, iar culorile variaza de la maroniu la maro inchis. Rezistenta la conditiile de mediu a lemnului de cocos natural este totusi scazuta, de asemenea si rezistenta la atacul insectelor. Tratamentele necesare variaza in functie de scopul final al utilizarii lemnului, iar acesta trebuie sa fie uscat corespunzator inainte de aplicare. Substantele pentru conservare sunt fie pe baza de ulei, fie pe baza de apa, si se aplica la nivel industrial prin impregnarea acestora sub presiune, sau prin metode ce pot fi folosite individual cum ar fi vopsirea, spray-erea sau scufundarea intr-o baie de conversant.
In ceea ce priveste utilizarea, lemnul de cocos cu densitate ridicata poate fi folosit pentru pardoseli, mobilier, placaje, palete si furniruri, iar cel cu densitate scazuta este utilizat in general ca izolant sau pentru producerea de obiecte decorative. Cererea pentru acest tip de lemn este intr-o continua crestere, mai ales in regiunile din Asia si coasta Pacifica unde este si cultivat. Acest aspect este strans legat si de dezvoltarea turistica a zonei, potentialul lemnului fiind astfel constientizat si de populatia europeana si nord-americana. Si nu in ultimul rand, alt factor de interes il reprezinta pretul scazut pe care lemnul de cocos il are in momentul actual, argument ce demonstreaza gama larga de avantaje pe care acesta le ofera.
Urmatoarele imagini prezinta proiecte realizate cu ajutorul lemnului de cocos:
Iata asadar o resursa naturala care, incet dar sigur, isi castiga din ce in ce mai multa credibilitate intr-un domeniu in care grija pentru mediul inconjurator a devenit o prioritate. Putem spune poate ca merita sa incercam sa gasim solutii in afara obisnuintei. Nu ezitati sa ne sugerati si parerile dumneavoastra legate de acest aspect!