Locuinta minimala si autonoma energetic la care nu se plateste chirie
Multi sunt de parere ca aventura incepe odata cu parasirea locuintei parintesti si pornirea pe propriul drum. Dar cum ar fi daca ati putea sa plecati la drum purtand dupa voi o mini-casa ce sa va ofere intimitate si confort fara a avea grija platii unei chirii sau a facturilor? Echipa olandeza Walden Studio a lucrat impreuna cu Dimka Wentzel, un mester tamplar, pentru a crea o locuinta minimala, cu forme si interioare contemporane, care sa ofere locatarilor spatii confortabile dar si posibilitatea de a o muta dintr-o locatie in alta, in functie de dorintele acestora.
Construita pentru Marjolein Jonker, mini-casa este prima locuinta de acest tip care beneficiaza de o autorizatie temporara de amplasare intr-unul din orasele olandeze. In ciuda suprafetei construite de doar 17mp, volumul compact reuseste sa creeze iluzia unei case spatioase, cu interioare compartimentate minimal. Vitrajele ample permit luminii naturale sa patrunda in interior si estompeaza granita vizuala intre spatiul casei si natura inconjuratoare, creand impresia unor incaperi ce se deschid spre peisaj.
Casa a fost construita in mare parte din materiale naturale, pe o structura usoara din lemn si metal. La interior predomina suprafetele varuite in alb, pardoselile sunt din pluta iar mobilierul incastrat si compartimentarile sunt finisate cu panouri furniruite din mesteacan.
Zona cea mai ampla a casei este un spatiu multi-functional care poate fi folosit ca zona de relaxare si discutii, spatiu de lucru sau zona de luat masa, beneficiind de depozitari mascate in interiorul banchetelor. Bucataria, biroul si scara cu depozitari se afla in zona centrala a casei, in vreme ce baia si dusul sunt pozitionate in partea din spate. Zona de dormit impreuna un un grup sanitar au fost amenajate la nivelul mezaninului, profitand de acoperisul in doua ape al volumului ce le ofera amplitudine suficienta pentru acces.
„Casa este inspirata de curentul caselor-minimale” declarau arhitectii. „Sa traiesti intr-o casa mica iti ofera mai multa libertate de miscare, este mai putina dezordine in casa, trebuie sa muncesti mai putin pentru a o curata si nu trebuie sa iti faci griji pentru ratele de la banca avand in vedere ca pretul de productie este in medie cam o cincime fata de o casa 'normala'’’.
Elemente din lemn de pin tratat termic, structura din lemn de molid si panouri Ecoboard compun casa, la care se adauga termoizolatie din lana de oaie astfel ca pentru incalzire este suficient un mic godin cu lemne. Panourile solare de pe acoperis alimenteaza intreaga casa, in vreme ce apa de ploaie este colectata si, alaturi de apa menajera, le trateaza printr-un sistem natural pentru a fi refolosite in casa.