Locuinte colective amenajate intr-un vechi doc din portul Bordeaux
Biroul de proiectare Agence Nicolas Michelin et Associes din Paris au realizat proiectul de reconversie al unui vechi depozit portuar din Bordeaux intr-un imobil de locuinte colective al carui design aminteste de trecutul industrial al zonei oferind in acelasi timp un spatiu modern, luminos si confortabil pentru familiile tinere.
Avand in vedere suprafata ocupata, arhitectii au creat un spatiu urban cu o mixtura de functiuni care sa permita zonei sa se regenereze si sa fie atractiva. Astfel pe langa locuinte au fost prevazute zone pentru activitati recreative, turnuri de mici dimensiuni pentru birouri, spatii pietonale si gradini, precum si cladiri hibrid care contin mai multe tipologii si au rolul de a pune in valoare designul industrial al cladirilor existente.
Cladirile au fost construite perpendicular pe faleza portului astfel incat apartamentele sa beneficieze de perspective catre mare. In vederea integrarii noului complex in spatiul urban existent, arhitectii amenajat spatiul exterior cu o serie de alei si gradini menite sa asigure legatura intre constructiile noi si cele dimprejur si in acelasi timp sa ofere un parcurs interesant din zona orasului spre faleza. La nivel volumetric arhitectii au ales sa foloseasca acoperisurile ascutite, in doua ape, pentru a contura un profil unitar al imobilelor.
O gradina interioara cu dimensiuni generoase actioneaza asemeni unui spatiu comun pe care locatarii il pot folosi pentru a se relaxa si a-si petrece timpul liber cu prietenii sau vecinii din complex. Aceasta zona este luminata si ventilata natural si reuseste sa isi pastreze o temperatura constanta pe parcursul anului in primul rand datorita masei termice asigurata de peretii constructiei dar si prin amplasarea corecta a ferestrelor care pe timpul iernii asigura incalzirea pasiva a spatiului. Pe zona de sud a acoperisului au fost montate panouri fotovoltaice care asigura complexului un plus de energie verde.
Gradina amenajata avand o suprafata e 1500mp se remarca printr-o varietate de specii de plante iar aleile ce o strabat asigura accesul spre fiecare cladire din complex. Plantele au dimensiuni diferite, descrescand din zona centrala spre laterale, catre peretii celor doua cladiri. In acest fel se controleaza in mod indirect temperatura si nivelul de umezeala al gradinii astfel incat sa se asigure un confort optim pe toata durata anului.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa