Locuințe sustenabile sub poduri pentru persoanele fără adăpost
Arhitectul Shail Patel propune o soluție inovatoare la una dintre cele mai acute probleme sociale.
Abordarea sa implică activarea unor spații urbane fără întrebuințare în prezent și utilizarea designului modular pentru a crea un mediu sigur pentru persoanele fără adăpost, care le respectă demnitatea.
Cu ajutorul unui instrument de design cu inteligență artificială, numit Midjourney, Patel a conceptualizat o serie de capsule modulare pe care le vede amplasate sub podurile din orașe. Fiecare capsulă este o unitate locativă de sine stătătoare prevăzută cu un sistem de ventilație și climatizare, oferind intimitate și confort pe tot parcursul anului. Grație suprafețelor vitrate vaste, utilizatorii se pot bucura de o cantitate generoasă de lumină naturală.
Structurile sunt realizate din materiale durabile și prietenoase cu mediul și sunt prevăzute cu panouri fotovoltaice și sisteme de colectare a apelor pluviale, în ideea de a avea o amprentă de carbon cât mai redusă.
Capsulele sunt concepute în așa fel încât să poată fi construite și asamblate cu ușurință, pentru ca proiectul să poată fi extins rapid în funcție de necesități.
Nu în ultimul rând, pentru siguranța utilizatorilor, Patel are în vedere instalarea unor sisteme de securitate de ultimă generație. Proiectul include acces la servicii medicale, precum și o latură de consiliere și de reabilitare.
Patel crede că soluția lui poate fi implementată de orașe și comunități din întreaga lume pentru a ameliora situația populației fără adăpost, tot mai critică în contextul crizei mondiale a locuințelor cu care ne confruntăm.
Alte idei ingenioase spre a veni în ajutorul persoanelor în nevoie
Cu câțiva ani în urmă, agenția creativă Framlab a propus ca pe zidurile fără ferestre ale clădirilor din New York să fie instalate o serie de unități hexagonale care să găzduiască temporar persoane fără adăpost. Accesul s-ar face cu ajutorul unei scări integrate în schelăria în care sunt inserate modulele.
Fereastra frontală a unităților ar putea fi folosită pentru a afișa lucrări de artă sau reclame, înviorând zidurile anoste.
Compania slovacă Design Develop a venit la rândul său cu o soluție interesantă pentru asigurarea unor adăposturi pentru persoanele fără locuință. Proiectul Gregory constă într-un volum compact, amplasat la înălțime și a cărui construcție și funcționare ar putea fi plătită din banii încasați din bannerele publicitare care se pot monta pe pereții săi.