Lucrări esențiale pe care să le faci toamna în grădină
Grădina casei, fie ea doar decorativă, în cel de-al treilea anotimp al anului trebuie pregătită pentru sezonul rece și pentru primăvară cu multe activități specifice. Iată care sunt cele mai importante:
1. Plantarea anumitor specii de arbori și arbuști
În funcție de recomandările specialiștilor, de condițiile climatice specifice zonei în timpul ierni și de previziunile meteorologice pentru anul în curs, toamna puteți planta multe specii de pomi, arbori și arbuști decorativi sau fructiferi. În alegere trebuie avute în vedere specii mai rezistente, care să aibă suficient timp de adaptare până la primul îngheț.
2. Toaletarea grădinii
Cu siguranță există plante care s-au dezvoltat mai mult decât trebuia sau plante dăunătoare care au afectat imaginea și dezvoltarea plantelor pe care le aveați sau le doreați. Acum este momentul să le smulgeți sau să recurgeți la soluții de curățare pentru a curăța în curte și grădină. Acestea sunt menite să limiteze aria sau chiar să elimine complet anumite plante sau decorațiuni.
3. Refacerea drumurilor de acces și aleilor
În cazul în care aleile și pavajele nu mai arată foarte bine, au suferit denivelări, alunecări sau au fost afectate de flora spontană, toamna este un sezon foarte potrivit pentru a vă gândi să refaceți sau să consolidați drumurile de acces spre casă, grădină, livadă, seră etc.
4. Construiți o seră
Dacă aveți multe plante și prea puțin loc pentru a le depozita în perioadele mai reci, merită să construiți o seră. Aceasta va ține la adăpost toate plantele care altfel riscă să aibă de suferit și să fie nevoie să fie înlocuite la primăvară. Cu o seră puteți obține nu doar un spațiu deosebit pentru îngrijirea plantelor, ci și pentru a vă diversifica mai mult flora din grădină. O seră poate fi și un spațiu perfect pentru a vă recrea.
5. Săparea și îngrășarea solului
Pentru a curăța cât mai bine grădina toamna este bine ca, acolo unde este necesar, solul să fie săpat, afânat și fertilizat. Astfel el poate fi pregătit mai bine pentru primăvară și pentru a fi mult mai roditor.
6. Acoperiți și protejați arborii și arbuștii mai sensibili, care rămân afară
Dacă grădina dispune de arbori sau arbuști care sunt mai sensibili la ger sau îngheț și nu pot fi transportați în altă parte, acoperiți-i cu folie specială sau plasă de protecție. Aceasta este singura modalitate pentru a le asigura supraviețuirea și a vă bucura de ei și la primăvară.Cel mai utilizate materiale în acest sens sunt pânza de iută sau de sac, materiale geotextile speciale pentru protejarea plantelor, folia de plastic perforata, folia de plastic cu bule de aer, paie uscate, frunze uscate, crengi de conifere etc.
7. Protejați anumite plante cu bulbi
Sunt multe specii de plante cu bulbi, tuberculi sau rizomi, precum gladiole, dalii, begonii etc. care nu rezistă la condițiile de peste iarnă. În astfel de cazuri ele trebuie dezgropate toamna și depozitate într-un loc mai cald și la adăpost. Ele pot fi plantate, conform recomandărilor, primăvara, când se întrunesc anumite condiții de umiditate și căldură.
8. Împrejmuiți trunchiurile copacilor tineri cu o plasă
De multe ori trunchiurile copacilor tineri se împrejmuiesc cu o plasă de sârmă, cu produse sau vopsele specifice. Acestea le pot proteja de vremea rea, de rupere și de atacurile animalelor nedorite.
9. Tundeți și fertilizați gazonul
Gazonul trebuie pregătit și el pentru sezonul rece. Pentru a fi mai rezistent și a nu-și pierde din desime el trebuie tuns și fertilizat toamna.
10. Protejați plantele în ghivece ce vor rămâne afară
Plantele în ghiveci, chiar dacă rezistente la îngheț, sunt mult mai sensibile decât cele cu rădăcinile în sol. De aceea este bine să protejați atât ghivecele, în cazul în care constatați că se deteriorează peste iarnă, cât și plantele din ele.
Pentru a fi siguri că luați cele mai bune măsuri, țineți întotdeauna seama de asprimea vremii, de previziunile meteorologice și de sfaturile oferite de specialiști în amenajări și întreținere de grădini.