Lucruri de știut înainte de construirea unei piscine
Pe timpul verii fara indoiala cu totii ne gandim la o baie placuta si relaxanta in apa marii, insa nu trebuie sa uitam ca ne putem racori la fel de bine si acasa, cu ajutorul unui mijloc mult mai comod: piscina.
Cu toate acestea, planificarea pentru constructia unei piscine implica o atentie deosebita existand foarte multe lucruri pe care trebuie sa le luati in calcul. In cele ce urmeaza vom prezenta cateva dintre cele mai importante aspecte.
1. Spatiul disponibil
Primul lucru pe care ar trebui sa il luati in considerare este cat spatiu aveti la dispozitie, acesta legandu-se in mod direct si de forma si dimensiunea piscinei pe care o veti construi. Ideal este sa alegeti o zona ferita de privirile indiscrete, unde nu se afla copaci sau vegetatie abundenta, pentru a preveni astfel caderea frunzelor uscate sau a insectelor in apa. De asemenea, nu uitati ca in apropierea piscinei trebuie sa aveti disponibila o sursa de apa si electricitate. Este bine sa aveti in vedere si un studiu geotehnic prin care sa fiti sigur ca terenul respectiv poate suporta greutatea piscinei umplute cu apa.
2. Scopul piscinei
Intrebati-va care este motivul pentru care va construiti piscina. Daca sunteti inotator profesionist si doriti sa practicati acest sport acasa, atunci probabil cea mai buna optiune va fi o piscina sportiva. Daca si copiii dumneavoastra se vor bucura de piscina, atunci un tobogan va fi cu siguranta binevenit. Sau poate pur si simplu va doriti o piscina care sa impresioneze prin design si care sa creasca valoarea locuintei. In orice caz, proiectul decurge mult mai usor cand aveti o idee clara asupra a ce urmeaza sa construiti.
3. Forma
Forma piscinei este relevanta atat pentru activitatile pe care doriti sa le desfasurati, cat si pentru stilul estetic pe care doriti sa il abordati. De exemplu, formele dreptunghiulare se potrivesc mai bine pentru cei care-si doresc un aspect clasic, mereu la moda si pentru jocurile acvatice sau inot. Piscinele curbate se imbina foarte bine cu mediul inconjuratoar si au un aspect natural. Mai mult, aici se pot instala cu usurinta cascade sau alte decoratiuni. Cel mai important factor ramane insa alegerea unei forme care sa se potriveasca cu stilul dumneavoastra de viata si cu spatiul disponibil. Puteti lua de asemenea in considerare daca piscina va fi ingropata sau la suprafata terenului, ambele variante avand atat avantaje cat si dezavantaje.
4. Bugetul
In acest caz bugetul este direct proportional cu dimensiunea piscinei si cu cat de ambitios este proiectul pe care doriti sa il puneti in aplicare. Cel mai indicat este sa discutati cu arhitectul care va poate sfatui in acest sens si care eventual va poate oferi si o cotatie de pret. Oricum, e bine de stiut ca bugetul stabilit poate suferi schimbari pe parcursul lucrarilor.
5. Climatul si relieful zonei
Temperaturile si succesiunea anotimpurilor specifice zonei in care locuiti vor influenta major deciziile pe care le luati cu privire la piscina. Pentru aceia care locuiesc intr-un climat mai racoros,la deal sau la munte, o optiune o reprezinta folosirea unor sisteme de acoperire pentru ca sa va bucurati de piscina pentru o perioada mai mare din timpul anului. In cazul in care casa se afla la campie si doriti sa extindeti perioada de utilizare a piscinei, ati putea sa folositi un sistem de incalzire al apei.
6. Constructia
Este ideal sa nu incepeti constructia unei piscine pe timpul verii, ci mai degraba primavara daca timpul va permite. Cei mai multi arhitecti sunt foarte ocupati in perioada de vara, si pentru ca cererea este foarte mare preturile la materiale si la executie sunt si ele pe masura. Mai mult, nu va veti putea bucura prea mult de noua piscina daca terminati proiectul la finalul sezonului estival. Pe de alta parte, este bine sa verificati regulamentul de urbanism al zonei in care locuiti pentru a nu avea probleme pe viitor, incluzand aici autorizatia de constructie, restrictii, taxe de proprietate, etc.
7. Finisajele
Finisarea piscinei, a bordurilor si a spatiului aferent acesteia poate aduce un plus de originalitate planului dumneavoastra. Materialele care se utilizeaza variaza de la piatra si beton la placi din sticla sau ceramica, fiecare avand propriile avantaje si dezavantaje. Este indicat sa discutati cu arhitectul pentru a intelege care optiune este mai buna si care se potriveste cel mai bine cu constructia pe care vreti sa o implementati.
8. Elementele decorative
Daca doriti sa montati elemente decorative in jurul sau la marginea piscinei, este mai bine sa aveti in vedere acest lucru inca de la inceput si sa-l incadrati in bugetul initial decat sa il lasati pe mai tarziu. Cascadele sau fantanile reprezinta niste adaosuri care se refera strict la valoarea estetica, dar mai sunt de asemenea si elementele necesare pentru functionarea corecta a unei piscine, cum ar fi scarile, rampele sau manerele de sprijin. Ideal este sa va consultati cu arhitectul pentru a evita depasirea bugetului si pentru a face o alegere echilibrata.
9. Sustenabilitatea
In ultimii ani, specialistii au lucrat din greu pentru a pune la punct piscinele cu impact minim asupra mediului inconjurator si cu consum redus de energie. Acoperisurile si temporizatoarele pentru pomparea apei sau pentru iluminat sunt doar cateva dintre modurile prin care puteti reduce consumul de energie al piscinei. Exista de asemenea si sisteme de incalzire care functioneaza in totalitate pe baza de energie solara, sau sisteme de filtrare a apei care folosesc metode naturale, cum ar fi un bazin decorativ atasat, in loc de tratamente chimice.
10. Siguranta
Siguranta este un lucru esential pe care trebuie sa il aveti in vedere cand construiti o piscina. Daca aveti copii sau animale de casa, accidentele trebuie evitate. Construirea unui gard in jurul piscinei reduce riscul accesului nedorit si va ofera intimitate. Mai exista si alarme pe care le puteti amplasa si care se activeaza cand cineva doreste sa intre in apa.
Si nu in ultimul rand, va reamintim ca planificarea constructiei unei piscine este un proces care poate suferi schimbari. Sfatul nostru este sa va documentati cat mai bine in faza incipienta si sa incercati sa colaborati cu arhitectul, constructorul sau inginerul de instalatii pentru a intelege ce anume veti obtine din efortul depus. In saptamanile care urmeaza, veti gasi aici si o prezentare a bazinelor decorative, o optiune mai putin costisitoare si care castiga din ce in ce mai multa popularitate! Ca de obicei, aseptam parerile si impresiile dumneavoastra in rubrica de mai jos.