Lumea în alb: Vopseaua care poate elimina nevoia de aer condiţionat
Cea mai albă vopsea a fost creată în laboratoarele Universităţii Purdue din SUA şi ar putea reduce sau chiar elimina nevoia de aer condiţionat.
Formula este încununarea a şapte ani de cercetări realizate de profesorul de inginerie mecanică Xiulin Ruan şi de echipa sa de studenţi în scopul dezvoltării unei soluţii de răcire a clădirilor prietenoase cu mediul. Deşi acesta nu era un obiectiv, recent, vopseaua lor a intrat în Cartea Recordurilor ca cea mai albă vopsea din lume.
Ideea din spatele vopselei este aceea de a respinge, atunci când este aplicată pe exteriorul unei clădiri, lumina soarelui, izolând practic clădirea şi reducând astfel consumul de energie cu metodele convenţionale de răcire. În zilele mai puţin caniculare, nici nu este nevoie să porneşti aparatele de aer condiţionat, susţin cercetătorii.
Procesul este cunoscut ca “răcire radiativă”, care este, în cuvintele cercetătorilor, “o tehnologie de răcire pasivă cu un foarte promiţător potenţial de a reduce costurile cu răcirea spaţiilor, de a combate efectul de insulă urbană şi de a reduce încălzirea globală”.
Mai exact, noua vopsea reflectă 98,1% din radiaţia solară, mai mult decât orice altă vopsea albă creată vreodată. Pentru că absoarbe mai puţină căldură de la soare decât emite, poate răci suprafeţele pe care este aplicată sub temperatura ambientală. Aplicată pe un acoperiş de aproximativ 100 de metri pătraţi poate avea o putere de răcire de 10 kW, care este mai mare decât cea a celor mai multet aparate de aer condiţionat casnice, potrivit lui Ruan.
Vopselele create pentru a respinge căldura existente în prezent pe piaţă reflectă doar între 80 la sută şi 90 la sută din lumina soarelui şi astfel nu pot răci suprafeţele tratate, mai spune cercetătorul.
Ce face această nouă vopsea atât de eficientă este o concentraţie foarte mare de sulfat de bariu, o substanță folosită la fabricarea hârtiei fotografice și în industria cosmetică, şi faptul ca particulele de sulfat de bariu conţinute sunt de mărimi diferite, ceea ce înseamnă că vopseaua poate respinge mai mult din spectrul electromagnetic.
Cercetătorii au depus o cerere de brevet pentru vopsea şi colaborează cu o companie pentru a o aduce pe piaţă cât mai curând.
Imagine în infraroşu care demostrează capacitatea vopselei de a răci suprafeţa pe care este aplicată.
Profesorul Xiulin Ruan cu o mostră de vopsea