Lumina din paharul cu vin. Calitatea luminii și importanța ei în evaluarea vinului
Iluminat cramă Cetatea Oradea – Salonul Vinurilor Millésime
Sursa de lumină joacă un rol crucial în redarea corectă a varietății de nuanțe a vinurilor pentru stabilirea vârstei și calității acestora. În acest sens, coeficientul de redare a culorilor și temperatura de culoare a sursei de lumină sunt esențiale. Constrângerile specifice locației - Cetatea Oradea - și anume zidaria din cărămidă vizibilă și instalația existentă cu șină trifazată împreună cu exigențele specifice unei degustări de vinuri, au pus în dificultate beneficiarul în ce privește alegerea soluției de iluminat.
Inginerul nostru de aplicații a propus montarea corpurilor de iluminat Ambiflux LEDLine 4 cu adaptor pentru șină. Astfel, s-a obținut relația perfectă între flexibilitatea necesară diferitelor evenimente găzduite în locație și exigențele cu privire la calitatea luminii: uniformitate foarte bună, un indice al orbirii cât mai scăzut și un coeficient ridicat de redare a culorii - în special pentru nuanțele de roșu. Economia obținută în urma consumului redus de energie și a fiabilității foarte mari a venit ca un beneficiu suplimentar pe lângă soluția de iluminat aleasă.
Despre calitatea luminii și importanța ei în evaluarea corectă a vinului, am avut deosebita placere să discutam cu Prof. Dr. Dorin Popa, în cadrul celei de-a treia ediții a Salonului Vinurilor Millésime. [vedeti aici video]
Ambiflux: Cum a început această poveste a Salonului de vin Millésime?
D.P.: Era absolut o chestie normală, în sensul că noi de acum 10 ani am început să vedem nevoia de a ne educa în relația cu noi, de a ne bucura de vinuri din punct de vedere senzorial. Vinul în speță, sau orice alt produs alimentar, prima dată îl mănânci și bei cu ochii și e foarte importantă lumina deoarece, culoarea nu există. Culoarea este un atribut al luminii, dar culoarea este foarte importantă în tot ce ni se întâmplă din punct de vedere senzorial.
Prin culoare, apropo de vin, de fapt poți să ii spui de la idea de sănătate a vinului, îi citești ca unui om pe față, și trebuie să ai lumină. Pe urmă, prin culoare poți să-i vezi vina unui vin, prin culoare poți să-i vezi corpolența unui vin. Prima relație, de fapt, a omului cu un vin și cu alt produs alimentar, este de fapt partea vizuală. De aceea este foarte important pentru ca lumina, așa cum stiți, de fapt și ne-ați folosit foarte mult, apropo Ambiflux pentru noi este un partener foarte serios pentru că ne dă lumina corectă.
Lumina corectă înseamnă să ai tot spectrul vizual și de aici începe de fapt partea de a face un lucru profesional. Și avem nevoie de profesioniști în orice, inclusiv în a bea un pahar de vin. Bucuria respectivă este totală dacă ai de fapt calitate în zona aceasta de accesorii. Lumina este una dintre cele mai importante relații din punct de vedere a unui produs, inclusiv al vinului.
Ambiflux: Vă mulțumim domnule profesor. Cum vedeți mai departe evoluția acestui proiect?
D.P.: Noi vrem de fapt ca spațiul nostru Millésime să servească și pentru turiști, turiștii din Oradea, să le oferim vinuri corecte și evaluări corecte. Salonul este o poveste în care noi aducem producătorii din Romania să își arate de fapt în mod corect valoarea vinurilor pe care le crează, pentru că vinul este de fapt un produs căruia i se mai spune aliment cu memorie și drept de autor.
Memoria începe din relația asta vizuală. Întâi citim cu ochii și pe urmă celelalte: olfactiv, gustativ. Deci partea senzorială este un lucru foarte important și lumina ambientală este esențială într-o relație. Cu atât mai mult cu cât un vin corect nu se poate degusta pe terasă și nici afară. El trebuie degustat într-un spațiu dedicat, care trebuie să aibă lumina corectă. De aceea, este foarte importantă relația cu un furnizor de calitate și din acest punct de vedere al luminii.
Ambiflux: Din câte am înțeles, înainte ca vinul să fie consumat, în procesul de producție, el trebuie să fie ferit de lumină sau de o anumită lumină.
D.P.: Corect. Acum, lumina este o formă de energie și în momentul în care discutăm despre o naștere, și aici când vorbim de creație, vinul are o etapă de naștere, de acea transformare și în speță asta se întâmplă în intuneric. Ca toate lucrurile mari, întâi se fac în întuneric, dar apoi trebuie să iasă la lumină. Când ies la lumină își expun ceea ce au câștigat la întuneric. De aici începe povestea dintre întuneric și lumină. Fiecare lucru are valoarea lui. În momentul în care venim noi în relația cu un produs, totul trebuie să fie la vedere cum se spune, adică de aici începe ideea de a-l evalua calitativ și a te bucura, de fapt, senzorial.
Ambiflux: Am înțeles. Pe partea de producție a vinului, într-adevăr vinul trebuie să stea la întuneric, dar în timpul procesului, oamenii trebuie să intervină și să îngrijească vinul.
D.P.: În momentul în care discutăm, apropo de oenologi, de creatori, sunt două etape distincte. Etapa distinctă în care creem, și vasele în care de fapt are loc fermentarea, care sunt închise, logic. Dar în toată etapa aceasta, probele în evoluție se scot din masa vinului și se desface în laborator, senzorial se evaluează evoluția corectă a vinului și tot la lumină. Nici un lucru de calitate nu îl poti face la întuneric.
Lumina este esențială pentru noi și pentru povestea noastră din toate punctele de vedere. Întunericul este partea tristă și este practic ”underground-ul” în tot ceea ce ni se întâmplă și lumina este povestea noastră corectă cu noi. Totdeauna lucrurile trebuie puse în lumină ca să le vedem în mod corect. Și de asta spun că lumina este de multe feluri și trebuie să avem specialiști care să ne ofere lumina corectă.
Stiința în fiecare domeniu este, apropo de ce ni se întâmplă, trebuie să învățăm să dăm fiecarui domeniu omul care are de fapt informația și educația pe acel domeniu și stiința necesară pentru a avea un lucru corect. De aici începe valoarea. Eu vă felicit, apropo de Ambiflux, că ne dați valoare în vinul românesc pe care îl degustăm.
Ambiflux: Vă mulțumim. Ne dăm toată silința pentru aceasta.