Maramures, tara bisericilor de lemn
In fine, primavara si-a intrat in drepturi: zilele cu zapada s-au dus in cea mai mare parte tarii, iar de acum toata lumea se apuca de treburi prin casa, afara, de mesterit, reparat, amenajat gradini... Dar in egala masura primava le pune unora casa in spinare, adica le aprinde dorinta de calatorie. Ce destinatii alegem in urmatoarele saptamani?
Martie, inceput de post, este asa cum ziceam un moment bun si pentru a lasa deoparte treburile casei si a porni la drum. Excursii, calatorii, pelerinaje sunt luate in calcul de cei mai nerbadatori dintre noi. Pe drum si la capatul lui stau insirate o serie de peisaje care se trezesc la viata, dar insufletite mereu de lucruri facute de mana omului. Arhitectura fie ea sacra, istorica sau moderna a atras dintotdeauna calatorul, curiosul, cercetatorul, dar si misticul sau neincrezatorul. Cum ne aflam si in momentul inceperii postului, cu atat mai mult simbolistica plecarii la drum capata in aceasta perioada a anului valente spirituale.
Pentru credinciosi, semnificatia pelerinajului este purificare, pocainta, sacrificiu de sine. Sau acesta poate fi vazut ca un act spiritual de vizitare a locurilor/lacasurilor sfinte. Pentru cei mistici sau doar calatori din fire, simpli iubitori ai naturii si maiestriei omului, chiar mersul in sine este un act spiritual: inca de copii, din povesti, mostenim ideea transformarii personale, prin intermediul unui drum inititatic. Mai destepti sau mai uimiti ca urmare a acestei calatorii, ne intoarcem acasa pastrand in amintire locurile vazute si uimirea simtita in fata perfectiunii lor.
Am ales pentru aceasta saptamana sa va recomandam un reportaj (cu atribute de film documentar) realizat de ProTV si postat pe YouTube, despre manastirile din Maramures, din toate motivele mentionate mai sus: unul, pentru ca a venit primavara si multi viseaza sa reinceapa sa calatoreasca prin tara; doi, pentru ca a inceput postul iar drumurile capata in aceasta perioada valente spirtuale; trei, pentru ca arhitectura sacra traditionala este cel mai bine pastrata in tara noastra comparativ cu alte tipuri de arhitectura monumentala. Iata asadar acel documentar despre Maramures, tara bisericilor de lemn. O parte dintre aceste biserici sunt incluse in patrimoniul UNESCO, iar unele dintre ele dateaza inca din secolul al XI-lea.
Daca aveti sugestii de momenumente de arhitectura sacra, de trasee culturale anul acesta va asteptam pe forum cu propriile recomandari si, unde exista, chiar imagini.