Materiale pentru profilele termopan - ce diferențe sunt între PVC, aluminiu și lemn?
Marea majoritate a oamenilor se gandeste la solutia termopanului atunci cand vine vorba despre tamplarie. Este, pana la urma, de inteles de ce: pentru o investitie nu foarte ridicata obtinem o tamplarie rezistenta, usor de ingrijit si care asigura atat o termoizolatie buna, cat si o fonoizolatie. Dar geamul termopan este doar o parte a problemei – profilul in care acesta este montat poate asigura sau compromite calitatile sale.
Iti facem in continuare o trecere in revista a materialelor disponibile pentru profilele tamplariei termopan: PVC, aluminiu si, mai rar, lemn.
Izolare termica
Teoretic, nivelul de izolatie al profilelor rezulta din raportul dintre coeficientul termoizolant al fiecarui material in parte si conductivitatea lor termica (K). Conservarea energiei termice este invers proportional cu conductivitatea termica si acest lucru se resimte, practic, atunci cand diferenta de temperatura intre exterior si interior este sesizabila.
Intre PVC, aluminiu si lemn, testele au dovedit ca profilele PVC sunt cele mai bune izolatoare. De exemplu, aluminiul, fiind un metal, are o conductivitate termica mare, ceea ce il face insuficient pentru a asigura o diferenta considerabila de temperatura intre exterior si interior. Pentru a contracara conductivitatea termica, profilele din aluminiu au la interior o bariera de rupere a puntii termice, dar si aici poate exista un dezavantaj: costurile mai mari de fabricatie, deci si de vanzare.
Lemnul a fost alegerea traditionala pentru profile de tamplarie, nu pentru ani la rand, ci pentru secole, iar motivele nu se rezuma doar la lipsa altor optiuni. Lemnul este un material care termoizoleaza destul de bine, dar intretinerea si tratarea periodica il fac sa devina o optiune costisitoare. Astazi marea majoritate a profilelor sunt din lemn stratificat, ceea ce le face mai rezistente (rezistenta de aprox. 50 de ani) si cu pierderi mai scazute.
Etanseitate
Profilele din PVC, aluminiu sau lemn se imbina diferit, ceea ce duce la nivele diferite de etanseitate la aer si apa. Totul aici depinde totusi de feronerie, mai precis de balamalele in care se fac prinderile pe cercevea – cu cat exista mai multe puncte de prindere, cu atat tamplaria este mai etansa, indiferent de materialul profilului.
Condens
Si in acest caz aparitia condensului este relativa; e simplu: daca nivelul umiditatii din camere este crescut, atunci sansele aparitiei condensului sunt destul de mari. Lemnul masiv netratat corespunzator poate fi destul de vulnerabil in aceste conditii, dar sunt diferente si intre aluminiu si PVC. De exemplu, PVC-ul are o conductivitate termica mica, iar temperatura de la exteriorul profilului este mai mica decat cea din interiorul camerelor profilului. Aceasta, la randul ei, este mai mare decat temperatura dintre foile de geam, iar condensul va aparea foarte greu intre camerele profilului. Riscul aparitiei condensului este mai mare in cazul profilelor din aluminiu, dar asta doar daca nu exista o bariera de rupere a puntii termice la interiorul profilului. Aceasta face ca temperatura aerului cuprins intre camerele profilului sa fie mai mare decat cea a aerului dintre foile de geam.
La final, iti spunem ca, indiferent daca alegi lemn, PVC sau aluminiu, este esential ca valoarea Uw (cantitatea de caldura care se pierde printr-o suprafata de 1 mp in fiecare secunda in anumite conditii de temperatura) a profilului de tamplarie sa fie mai mica decat 1. Obtii astfel un confortul termic pe care cu siguranta te astepti ca ferestrele sa il pastreze. Celelalte diferente intre materialele pentru profiluti se traduc, pana la urma, in diferente ale investitiei facute, care merita sau nu, de la caz la caz.