Meșteșugăria japoneză se reinventează prin panouri luminoase OLED
Designerul japonez Michiru Tanaka a lansat un nou produs in parteneriat cu producatorul de corpuri de iluminat Kaneka. Este vorba despre panouri care servesc in acelasi timp atat drept corpuri de iluminat OLED, cat si drept oglinda. Absolventa a Universitatii de Arta Mushashino, Tanaka a urmat o cariera in iluminatul architectural, iar proiectele ei acopera instalatii comerciale, iluminatul in muzee sau designul de produs.
Placile Kumiko au fost create dintr-o fuziune a surselor de inspiratie, de la arhitectura traditionala japoneza si tehnicile de lucru in lemn si pana la peisajul urban caroiat al Manhattanului.
Panourile sunt ultra-subtiri, avand o grosime de doar 1 mm, si se folosesc de tehnologia OLED pentru a produce 55K de lumina, emitand zero raze UV in timpul producerii unui spectru larg de lumina alba. Tehnologia inovatoare face ca placile sa furnizeze lumina pentru aproape 50.000 de ore – cu 10.000 de ore mai mult decat iluminatul standard cu LED.
Lumina difuza produsa de panouri elimina umbrele stridente si poate crea o stralucire atmosferica si usoara atunci cand panourile sunt instalate in diverse amenajari. Lumina asigura, de asemenea, “o excelenta redare a culorilor”, insemnand ca ca poate arata un spectru de culori comparabil cu cel vizibil in lumina naturala.
Panourile Kumiko sunt compuse din componente reflectorizante magnetice din otel, ce pot lua diferite forme. Numele “Kumiko” provine tehnica antica japoneza de lucru in lemn prin asamblarea bucatilor din lemn fara cuie, creand modele unice. Tehnica dateaza din anii 600-700 d. Hr. si a fost pastrata pana in ziua de azi in generatiile de mestesugari japonezi. Panourile sunt formate din placi care se ataseaza de suprafata peretilor, ce dau o lumina difuza cand sunt aprinse si se transforma in oglinzi cand sunt stinse. Placile pot fi grupate in cate 3, 6 sau mai multe pentru a obtine panouri mai mari.
Michiru Tanaka si-a utilizat recent placile Kumiko pentru a proiecta o instalatie de arta deschisa in iunie la Manhattan, alaturi de arhitectul Thomas Kosbau de la Ore Design + Technology.