Modernizarea sistemelor electrice, evitarea incendiilor în spitalele vechi şi sterilizarea spațiilor cu lumină ultravioletă
În opinia noastră, soluția cea mai economică este echiparea acestor spitale cu convertizoare de curent de la 220v – 50Hz la 220v – 350Hz, fapt care determină ca instalațiile să poată suporta cu succes încărcări de sarcină de până la șase ori mai mari ca putere instalată de consum. La fiecare consumator, s-ar prevedea o unitate U.P.S., cu funcție de stabilizare și readucere a frecvenței la 50Hz, pentru a nu perturba buna funcționare a dispozitivelor medicale alimentate de la rețea. Costurile de modernizare ar fi și de 1.000 de ori mai mici, putându-se efectua fără a afecta sau întrerupe activitatea curentă a spitalelor.
De asemenea, o problemă mare în spitalele românești sunt infecțiile nozocomiale, cauzate de infestarea cu germeni patogeni rezistenți la dezifectante și antibiotice. Cea mai eficientă metodă de sterilizare a pereților, a instrumentarului și a dispozitivelor medicale o reprezintă proiectoarele cu lumină ultravioletă, care distrug curat, eficient și definitiv orice agent patogen, cu costuri de energie și timp minime. În plus, lenjeria de corp și pat ar trebui strerilizată în autoclave presurizate cu temperatura de fierbere la 130-150°C, lucru care ar eradica și sursele de infecții nozocomiale cu germeni rezistenți și fungi cauzatori de dermatite, așa zisele ciuperci, care se înmulțesc prin spori.
Aceeași tehnologie a sterilizării cu lumină ultravioletă poate fi aplicată cu succes și în cazul ambalajelor alimentare de unică folosință din plastic sau hârtie cerată, care ar putea fi reciclate, micșorând poluarea și costurile de ambalare a produselor alimentare lichide.
Tehnologia există și este folosită în aviație pentru instalațiile electrice, iar cea de sterilizare cu ultraviolete și autoclave cu abur există de mult în dotarea spitalelor din lumea avansată tehnologic.
Sper că acest articol va avea efectul scontat, iar tehnologiile vor fi aplicate în cel mai scurt timp în spitalele vechi, dar și în cele noi, pe partea de combatere a infecțiilor nozocomiale.