Montajul pietrei naturale pe terasa: 10 pasi
Daca vrei sa montezi singur piatra naturala pe terasa, este foarte important, in primul rand, sa urmaresti absolut toate etapele de montaj, cu atentie la detalii, pentru un proiect de terasa care sa reziste pe termen lung.
Iata care sunt pasii care trebuie respectati atunci cand te ocupi de acest proiect:
1. Masoara si stabileste perimetrul
Primul lucru care trebuie facut in momentul in care ai decis sa incepi amenajarea unei terase este stabilirea planului, in care sa iti notezi cu exactitate suprafata necesara pentru acoperire. Apoi delimitezi si sapi perimetrul pe care urmeaza sa amenajezi terasa.
Nu te grabi sa estimezi din ochi cantitatea de piatra naturala necesara, ci mai degraba masoara atent si pregateste cel putin 10% din materiale in plus, ca sa acoperi eventualele pierderi din timpul montajului propriu-zis.
Din momentul in care ai cumparat pachetele cu placi de piatra naturala si pana la montarea acestora, ai grija sa le pastrezi departe de inghet sau ploaie.
Specialistii in piatra naturala recomanda ca montajul placilor sa fie facut doar la temperaturi intre 5 si 25 de grade iar in timpul acestui montaj, sa nu fie folosite obiecte ascutite, care pot zgaria sau deteriora aspectul natural al pietrei.
Montaj pardoseala terasa cu placi de travertin clasic antichizat, french pattern
2. Fundatia stabilizatoare
Realizarea unei fundatii stabilizatoare este un alt pas pe care nu trebuie sa il treci cu vederea. In functie de tipul de placa pe care il vei folosi la amenajarea terasei, stratul stabilizator este diferit, insa in general, stratul se realizeaza din pietre sparte sau balast, in asa fel incat sa asigure un drenaj corespunzator.
Grosimea stratului variaza in functie de tipul de trafic pe care va trebui sa il suporte terasa. In cazul in care terasa este una de exterior si nu implica accesul masinilor, intre 20 si 30 de centimetri sunt suficienti. Pe de alta parte, daca, de exemplu, pe terasa va fi parcat un vehicul, e bine sa folosesti cel putin 40 de centimetri de strat stabilizator.
Pavaj exterior, terasa, cu ardezie kavala (roman pattern)
3. Compactarea
Compactarea reprezinta un proces complex care presupune plimbarea instrumentului de compactare pe intreaga suprafata a terasei acoperita cu stratul de pamant, nisip sau pietris.
4. Stratul de poza
Stratul de poza este mai subtire decat cel al fundatiei stabilizatoare si ar trebui sa aiba o grosime cuprinsa intre trei si sase centimetri. Fii atent sa contina doar elemente cu un diametru maxim opt milimetri, preferabil nisip de rau sau concasat. Sub nicio forma nu cumpara mal, argila sau resturi de concasare, pentru ca rezultatul final va fi sub asteptari. Pe stratul de poza pregatesti apoi placile, asa cum iti doresti sa arate in final.
5. Alege adeziv de calitate
Daca esti multumit cu modelul obtinut, poti trece mai departe, la folosirea unui adeziv de calitate, care sa asigure stabilitatea placilor si a bordurilor de perete.
Adezivul se aplica pe spatele bordurii, intr-un strat de patru-sase milimetri, se lipeste de perete si apoi se sustine cu mana suficient de mult, incat placa sa nu cada.
Iti sugeram sa folosesti alternativ placi din pachete diferite, ca sa poti preintampina orice diferenta de culoare datorata diferentelor intre loturi. De asemenea, e important sa retii ca eventualele asperitati sau neuniformitati prezente pe lateralele placilor sunt acceptate ca norma in industrie, fiind vorba de un material natural.
Terasa placata cu travertin clasic, french pattern
Citeste continuarea pe blogul PiatraOnline.ro!