Montajul profesional al pavajelor
1. Indicaţii generale:
De regulă, sunt valabile directivele şi prevederile pentru construcţia de drumuri (Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii şi SR 6978:1995 ). Trebuie respectate prevederile legislative de specialitate, atât cele tehnice, cât şi directivele din domeniu pentru montajul pavajelor.
Vă încurajăm cu tărie să solicitați consultanță profesională atunci când alegeți produsul potrivit. Cele mai bune sfaturi de specialitate vor fi obținute de la comercianții cu amănuntul de materiale de construcție, de la centrele de amenajări de grădini și de la partenerii noștri, de unde puteți cumpăra produsele noastre. Partenerii din vecinătatea dvs. pot fi găsiți pe site-ul nostru web, în motorul de căutare distribuitor.
2. Aşa găsesc pavajul ideal pentru suprafaţa mea:
Pentru suprafeţele pe care circulă autoturisme şi camionete (până la 3,5 t greutate totală), recomandăm o grosime a pavajului de 6 cm; pentru suprafeţele pe care circulă camioane grele (peste 3,5 t) sunt necesari cel puţin 8 cm.
Alegerea grosimii optime a pavajului depinde de solicitarea suprafeţei pavate. Fundaţia trebuie executată conform normelor tehnice.
3. Elemente necesare pentru montaj:
Materiale:
- şipci de margine la alegere
- beton de montaj pentru bordură, cca. 50-60 l/m liniar
- piatră spartă sau balast granulaţie 0-63 mm pentru stratul portant nestabilizat, cca. 1,8 t/m3 cu grad de compactare de 20 până la 30%
- piatră spartă sau balast granulaţie 0-16 mm pentru stratul superior portant nestabilizat, cca. 1,8 t/m3 cu grad de compactare de 20 până la 30%
- mărgăritar granulaţie 2-4 mm sau 5-8 mm pentru patul din split
- nisip pentru rosturi 0-2 mm
- în cazul pavajelor klinker, folosiţi materiale fără calcar sau cu conţinut redus de calcar, de exemplu pietre din bazalt sau cuarţ
- pavajul selecţionat şi adecvat pentru solicitarea prevăzută
Unelte:
- lopată, roabă, placă vibrantă cu/fără piesă de prelungire din cauciuc, mătură, şnur pentru lucrări de construcţii
- dreptar din aluminiu pentru stabilirea grosimii patului de split
- ţevi profilate Φ 3-6 cm pentru netezirea patului de split
- pietre profilate sau pietre de pavaj
- ghilotină pentru pavaje sau polizor unghiular pentru tăierea pietrelor de pavaj
4. Cum se calculează adâncimea pentru fundaţie
Structura platformei:
stratul inferior portant nestabilizat 20-30 cm
+ stratul superior portant nestabilizat 20-30 cm
+ patul de split 4-6 cm
+ înălţimea elementelor de pavaj 5-12 cm
– 1 cm (compresia patului de split după operaţia de compactare prin
vibrare)
=înălţimea suprafeţei finale 39-68 cm
Trebuie asigurat un sistem suficient de bun de drenare a apei de pe pat, dar şi din fundaţie şi suprastructură. În plus, trebuie prevăzut un plan înclinat de 2-2,5% pentru sistemul de evacuare a apelor de pe suprafaţă.
5. Cum se construieşte bordura
Pentru montajul elementelor de pavaj într-un pat de split, este necesară o încadrare a pietrelor, în caz contrar poziționarea pavajelor poate suferi abateri. Pentru construcţia corespunzătoare a bordurii, săpătura trebuie să fie cu cca.30-40 cm mai lată decât suprafaţa pe care vor fi amplasate pavajele. Bordurile sunt montate într-un fundament din beton de drenaj având umiditatea solului. Rosturile de dilataţie faţă de suprafeţele adiacente de construcţie trebuie de asemenea luate în considerare. Elementele de bordură şi de încadrare trebuie montate pe un fundament cu o grosime de 20 cm cu reazem amplasat în spate, din beton nearmat.
Regulă de bază pentru adâncimea montajului:
Cel puţin o treime din înălţimea bordurii trebuie să fie ancorată în beton de montaj.