Montajul pavelelor: Cele mai frecvente 7 întrebări din partea clienților
Principalele intrebari adresate de catre potentialii clienti sunt:
1. Ce grosime trebuie sa aiba pavajul?
Grosimea pavelelor este determinata de traficul la care doresti sa il supui:
4 / 4,5 / 5 cm - Trafic pietonal: alee, terasa, curte, trotuare;
6 cm - Trafic usor (max 3,5 tone): curti, parcare resedinta, piste biciclete, terase, parcuri, piete pietonale;
8 cm - Trafic greu redus: drumuri secundare, parcari, piete, parcuri;
10 cm - Trafic greu intens: drumuri secundare, platforme logistice, centre comerciale, piete.
2. Ce garantie am la produse si pentru montaj?
Chiar daca clientii se confrunta de multe ori cu aceasta problema, garantia produselor nu este echivalenta cu garantia montajului. Elis Pavaje acorda pentru pavele si borduri 5 ani garantie. Solicita montatorului intotdeauna certificatul de garantie pentru servicii, care trebuie sa fie de minim 1 an. Acesta trebui sa cuprinda: datele beneficiarului, tipul serviciilor prestate, durata garantiei, conditiile de acordare a garantiei si situatiile care nu sunt acoperite de garantie.
3. Cat timp dureaza montajul?
Odata aleasa echipa de montaj, se poate incepe realizarea lucrarii. Estimativ, un montaj pentru o lucrare simpla de 100 mp pavati dureaza cca. 3-4 zile. Supravegheaza intreaga lucrare si asigura-te ca sunt urmarite si indeplinite toate etapele unui montaj corect. Gasesti detalii despre etapele montajului aici.
4. Ce recomandari de intretinere imi puteti oferi pentru a pastra aspectul si culoarea pavelelor?
Pavelele din beton vibropresat, in multiplele lor forme, culori si structuri, sunt durabile si usor de ingrijit. In timp insa, se pot depune impuritati care afecteaza mai mult sau mai putin aspectul lor estetic. Cere montatorului recomandari despre solutii de curatare, solutii de intretinere pe timpul iernii si cum poti curata murdaria naturala sau evita aparitia petelor. Se recomanda realizarea lucrarilor de intretinere anual, inainte de venirea iernii. De asemenea, tine cont de faptul ca lumina soarelui si uzura afecteaza in timp nuanta produselor. Pentru a mentine sau intensifica culoarea pavelelor se pot folosi solutii de impregnare sau de intensificare a culorilor. Descopera cele mai simple metode de curatare, pentru pastrarea unui pavaj impecabil aici.
5. Pot monta pavele pe o suprafata in panta?
Da, pavajul se poate monta pe o suprafata in panta, pe un pat de nisip mai mare. Foarte important de mentionat este ca, in cazul in care panta are o inclinatie mai mare de 8 grade, se recomanda utilizarea pavajului autoblocant, precum produsul Dublu T, pentru a impiedica deplasarea placilor. Fixarea si vibrarea pavajului se fac doar pe timp uscat, iar rosturile trebuie reumplute periodic.
6. Pot monta pavele peste beton?
Dalele si pavelele se monteaza pe un strat de nisip. Le puteti monta si pe beton, insa nu este recomandat. In cazul in care betonul nu este bine turnat, terenul se va denivela si placile se vor misca. De asemenea, apa va balti sub pavele si toate acestea vor conduce la deteriorarea pavajului in timp. Totusi, daca se doreste montarea placilor peste beton, asigura-te ca montatorul va carota betonul inainte, cu minimum 6 gauri pe mp, pentru a permite drenarea apei.
7. Cu ce se poate taia placa de pavaj?
In functia de grosimea pavajului sau de finisajul dorit, placa de pavaj se poate taia cu ghilotina sau cu discul diamantat. Nu este indicat ca montatorul sa improvizeze instrumente prin care sa micsoreze placile, intrucat acestea se vor zgaria, se vor strica sau nu se vor taia drept. Asigura-te ca montatorul detine elementele necesare pentru montaj, atat materialele, cat si uneltele pentru rezolvarea oricarei situatii imprevizibile.
Un pavaj montat corect va avea un aspect uniform, fara denivelari si care se va pastra in timp. Pentru a beneficia de o lucrare de de calitate, iti recomandam sa apelezi la un montator autorizat, cu experienta.