Cum întreții corect pavelele iarna
Pavelele de calitate nu sunt afectate de temperaturile scazute, nici de depunerile de zapada si se bucura de certe calitati antiderapante, datorita tehnologiei de fabricatie: betonul folosit este preparat cu un continut minim de apa, pentru a indeplini cele mai bune caracteristici de rezistenta. Acesta este turnat in matrite din otel, iar actiunea presei hidraulice indeparteaza apa in exces.
Iata 5 solutii simple pentru a mentine pavelele intr-o stare foarte buna pe timpul iernii.
1) Cand sa cureti pavelele
Cel mai bine este sa actionezi rapid si sa cureti pavajul atunci cand zapada este inca proaspat depusa, pufoasa si usor de indepartat. Pentru a indeparta un strat subtire de zapada, o matura lata si deasa este eficienta. Cand ninge abundent si zapada se depune in strat gros, o lopata speciala pentru zapada, cu lama din plastic rezistent este cea mai buna alegere. Daca nu actionezi rapid si zapada ingheata, vei depune un efort sporit si lopata din plastic s-ar putea sa nu mai fie eficienta.
2) Ce ustensile sunt recomandate
Pentru a indeparta un strat subtire de zapada, o matura lata si deasa este eficienta. Cand ninge abundent si zapada se depune in strat gros, o lopata speciala pentru zapada, cu lama din plastic rezistent este cea mai buna alegere.
ATENTIE: Nu folosi lopeti din metal, acestea sunt dure si exista riscul sa zgarii sau sa ciobesti pavelele, daca nu esti atent si depui prea multa forta.
3) Cum eviti riscul de alunecare
Suprafata pavelelor este relativ poroasa, ceea ce le confera aderenta crescuta. Astfel, posibilitatea formarii poleiului pe timp de iarna este limitata, iar riscul de alunecare devine nesemnificativ.
Cand insa zapada se topeste si temperaturile devin brusc negative, apare riscul de aparitie a poleiului. In acest caz, este recomandat a se presara nisip cu granulatie 1-4 mm sau un amestec de nisip –criblura, disponibil in magazine de specialitate.
4) Este buna sarea pentru deszapezire?
Nu, nu folosi sare pentru a topi zapada sau gheata! Aceasta poate afecta in timp atat durabilitatea, cat si aspectul pavelelor. Este foarte important sa protejati pavelele de subtante chimice precum acizi, clor sau saruri. In plus, amestecul rezultat din sare si topirea zapezii este nociv pentru plantele din jur.
Alege, in schimb, produse pentru deszapezire din magazine specializate, care nu afecteaza nici pavelele, nici mediul inconjurator.
5) Sunt afectate cateva pavele, cum remediez?
Daca ai ciobit din greseala cateva pavele cu o lopata dura, metalica, sau ai folosit sare din abundenta si suprafata pavelelor este afectata, nu te panica. Pavelele deterioritate pot fi scoase si inlocuite usor si rapid, fara a exista riscul diferentelor de aspect. Este bine, asadar, sa iei de la inceput in calcul un mic surplus atunci cand dai comanda de pavele si sa le pastrezi pe cele ramase in conditii optime.
Nota: este posibil ca dupa topirea zapezii sa apara pe suprafata pavata eflorescenta: depuneri temporare de calcar, sub forma de zone sau pete albe, care dispar in timp datorita intemperiilor si exploatarii. Aparitia eflorescentei nu constituie o baza de reclamatie, deoarece calitatea produsului nu este afectata.
In concluzie, daca esti beneficiarul unei curti interioare sau terase pavate cu pavele vibropresate, nu trebuie sa iti faci griji pentru intretinere. Respecta pasii simpli enumerati mai sus si te vei bucura de amenajare zeci de ani.