O curte pavată trece cu bine peste iarnă
Iarna se apropie cu pași repezi și este bine să avem curtea pregătită pentru a face față provocărilor sezonului rece: noroi și bălți de la zăpada care se topește, polei care ne poate pune în pericol, un peisaj înghețat, lipsit de vitalitate. O curte pavată cu pavele certificate din beton vibropresat rezolvă cu succes aceste neajunsuri și oferă un aspect deosebit din punct de vedere estetic.
În articolul precedent, am prezentat avantajele pavelelor vibropresate față de alte materiale pentru amenajarea curții. Concluzia: din punct de vedere al raportului calitate – preţ, atât specialiştii, cât şi clienţii aleg pavelele vibropresate datorită durabilității lor, întreținerii ușoare, puțin costisitoare în timp și, nu în ultimul rând, gamei variate de modele moderne.
Iată 6 argumente pentru a pava curtea în luna noiembrie cu pavele vibropresate, întâmpinând sărbătorile de iarnă în straie noi, elegante și rezistente.
Au cel mai înalt grad de rezistență
Procesul de fabricaţie al pavelelor din beton vibropresat presupune turnarea betonului semi-uscat în matrițe din oțel, iar presa vibratoare, acționată hidraulic, coboară, comprimând betonul şi eliminând apa si aerul în exces. Procesul este total automatizat, iar produsele obținute respectă standardele europene în domeniu din punct de vedere al calității și rezistenței.
De aceea, acest tip de pavele s-a dovedit, în zeci de ani, soluţia ideală pentru amenajarea exterioară a spaţiilor: terase, alei, trotuare, platforme, parcări şi chiar străzi şi drumuri de acces. Durata medie de viață a unei lucrări de pavaj corect efectuate, de către montatori autorizați, este de 15-20 de ani.
Necesită o întreținere minimă, ușor și ieftin de efectuat
Pavelele vibropresate au nevoie de o întreţinere minimă pentru a-şi păstra aspectul. Pe timpul iernii, de exemplu, este recomandat să le curățați de zăpada abundență la scurt timp după depunerea ei.
În cazul apariției unor accidente – pete de ulei, rugină sau diferite materiale de construcţie (var, ciment, etc.) – acestea pot fi îndepărtate în funcţie de natura lor cu soluţii profesionale, disponibile pe piață la prețuri accesibile. Iar dacă problema apărută nu se remediază astfel, avantajul este că fi schimbate rapid, fără bătăi de cap, doar pavelele afectate.
Pentru a prelungi impermeabilitatea pavelelor, se recomandă un proces de impregnare la fiecare doi ani.
Nu îngheaţă, prin urmare risc scăzut de polei
Un avantaj principal al pavelelor pe timpul iernii derivă din rețetă și procesul de fabricație. Betonul folosit este preparat cu un conţinut minim de apă, pentru a îndeplini cele mai bune caracteristici de rezistenţă. Acesta este turnat în matriţe din oţel, iar acțiunea presei hidraulice îndepărtează apa în exces.
Au o aderență crescută
Suprafața pavelelor este relativ poroasă, caracteristică ce le conferă condiții de aderență crescută. Astfel, posibilitatea formării poleiului pe timp de iarnă este limitată, iar riscul de alunecare devine nesemnificativ.
Dacă totuși apare poleiul, este recomandat a se presăra nisip cu granulație 1-4 mm sau un amestec de nisip –criblură, disponibil în magazine de specialitate.
Ușor de îndepărtat sau înlocuit în caz de nevoie
Fiind vorba de prefabricate de mici dimensiuni, suprafaţa pavată se comportă ca o suprafaţă elastică. Mai exact, în cazul unor deformaţii majore ale infrastructurii, pavelele pot fi uşor scoase şi montate înapoi, fără a exista riscul diferenţelor de aspect.
De asemenea, în cazul unor situații de urgență care necesită accesul la conductele de apă sau gaze, se intervine ușor, pe o zonă limitată, iar refacerea pavajului nu necesită consum sporit de materiale sau de timp.
Varietate largă de forme, culori și texturi
Clienții au la dispoziție o mare varietate de modele din care pot alege: forme, culori, dimensiuni și suprafețe diferite, pentru a fi cât mai ușor de integrat în stilul arhitectural al construcției.
Astfel, dacă până de curând pavelele tradiționale, dreptunghiulare sau în formă de T (așa cunoscuta formă de “pișcot”) erau cele mai căutate, în prezent clienții se îndreaptă și spre modele moderne: pavele de mari dimensiuni, mix de dimensiuni, de mici dimensiuni și în forme geometrice variate și, nu în ultimul rând, cele inspirate din natură, care amintesc de forma unei frunze sau a unei flori.
Poți alege pavele vibropresate monocrome, colormix (amestecuri de culori) sau în degrade-uri, suprafața putând fi netedă, neregulată, “spălată” sau antichizată. Producătorii de renume au în paleta coloristică peste 25 de culori și nuanțe, în culori reci și calde, astfel încât alegerea ta să fie ușurată.
Inspiră-te și alege modelele preferate de la liderul pieței naționale de pavele, cu o experiență de peste 26 de ani: www.elis.ro.