Montajul se incepe cu carligele laterale la maxim 30 cm de margine, iar distanta ramasa se imparte in segmente egale dar nu mai mari de 1 m. Este recomandat sa respectati ordinea de montaj a carligelor (prefabricate inainte de montaj ) pentru a obtine panta de scurgere corecta.
Dupa montarea carligelor, se procedeaza la pregatirea jgheaburilor, adica trasarea si decuparea gaurilor pentru racordul la burlan. Zambelli va recomanda sa efectuati masuratorile prin pozarea racordului pe jgheab, sa trasati gaura si sa o decupati cu foarfeca de tabla. Marginile ramase se vor bate cu ciocanul de plastic in sensul de scurgere al apei pentru a nu se crea suprafete care sa permita aderarea in timp a ramasitelor vegetale sau a particulelor de praf care sa conduca la colmatarea scurgerii.
Montarea jgheaburilor si a burlanelor Zambelli la acoperisuri cu panta
Introducere
Colectarea si scurgerea apelor pluviale de pe acoperisurile cu panta constituie de cele mai multe ori o operatiune care nu pare deloc importanta si cei mai multi o privesc ca pe un alt punct de bifat atunci cand se monteaza acoperisul. Sunt foarte putine cazurile in care dimensiunile jgheaburilor si burlanelor sunt corelate cu suprafetele invelitorilor pe care le deservesc, de aici aparand apoi o serie de probleme care par fara sfarsit: scurgerea apelor pe peretii de fatada sau chiar pe ferestre, distrugerea jgheaburilor, infundarea burlanelor, etc.
Zambelli va invita sa priviti mai indeaproape modul in care se aleg si se monteaza jgheaburile si burlanele in cazul unui acoperis cu panta clasic, cu astereala din scandura, sipci si contrasipci. Desigur, exista foarte multe cazuri si variante de rezolvare, iar in cele ce urmeaza vom prezenta acele puncte care sunt considerate a fi cele mai uzuale.
Calculul se face tinand seama de cativa parametri:
- intensitatea ploii de calcul (se ia in general cazul cu cea mai mare cantitate de apa… daca aveti un studiu geotehnic bine facut, cantitatile de apa specifice zonei ar trebui sa apara in el)
- suprafata de invelitoare (in anumite cazuri se ia in calcul chiar si tipul de invelitoare)
- lungimea streasinii
Pentru simplificare, Zambelli ofera un tabel de calcul care va permite, fara sa intrati in foarte multe detalii, sa va alegeti dimensiunile jgheaburilor si burlanelor cunoscand suprafata de invelitoare, lungimea streasinii si bineinteles cantitatea de apa pe care ar trebui s-o scurgeti prin sistemul respectiv (a se vedea Schema de calcul drenaje Zambelli).
Un aspect la fel de important este amplasarea burlanelor pe fatada. In mod obisnuit, acestea se amplaseaza la marginea fatadelor, urmarindu-se cuplarea cu burlanul de pe fatada alaturata, insa exista si cazuri in care burlanele, in functie de lungimea streasinii, se pot amplasa si in campul fatadei (nu la colturi).
In cazul in care dispuneti de un proiect tehnic pentru casa Dvs, nu mai este cazul sa va bateti capul cu astfel de detalii, acestea fiind trecute in proiect.
Zambelli propune doua sisteme de racord la jgheab si, in functie de alegerea facuta, prinderea burlanului pe fatada trebuie adaptata:
- scurgere directa din jgheab - se recomanda a se utiliza mai ales in cazul streasinilor inguste, cu o latime maxima de 50 cm. Sistemul presupune scurgerea directa din jgheab fara un racord vizibil.
- scurgere cu racord - se recomanda a se utiliza in toate cazurile, indiferent de latimea streasinii. Datorita prinderii cu clipsare in 3 puncte, racordul realizat este unul flexibil, ceea ce permite mici deviatii de la axul scurgerii.
Ambele variante sunt valabile pentru toate tipurile de materiale din care sunt facute jgheaburile si burlanele Zambelli. Mai mult decat atat, racordurile Zambelli sunt construite intotdeauna pe arc de cerc, pentru a nu crea turbioane la scurgerea apei si pentru a nu induce trepidatii care sa conduca in timp la dislocarea diverselor elemente.
In functie de modul in care este preluata apa de la burlan, pot exista terminatii pentru scurgere la pardosela sau pentru racord la guri de scurgere sau rigole.
Imbinarile dintre burlane se realizeaza fie direct, fie prin cuplare cu mufa de burlan, iar in cazul racordului de la nivelul soclului exista o piesa speciala de racord, care poate face trecerea in cazul soclurilor care nu sunt aliniate cu planul fatadei.
Despre accesorii
Pentru o functionare fara probleme, este bine sa aveti in vedere utilizarea parafrunzarelor (fie a celor din gratare perforate, fie a celor pentru racordul cu burlanul). In cazul in care burlanul se leaga direct la gura de scurgere, sau daca se doreste recuperarea apei de ploaie, este bine sa luati in considerare si utilizarea unui parafrunzar pe burlan inainte de a intra in gura de scurgere. Alte accesorii se pot alege in functie de personalizarea fiecarui sistem in parte.
Pentru un montaj usor se recomanda :
- cleste pentru indoirea carligelor de jgheab
- ciocan cu cap metalic si ciocan cu cap de plastic
- foarfeca de taiat tabla
- cleste reglabil
- dorn de faltuit
- fierastrau cu cadru
- ruleta sau metru si ac de trasat
- nivela si sfoara
- cleste pentru nituri tubulare cu dorn de tragere
Montarea parazapezilor (fac parte din sistemul de invelitoare) care impiedica alunecarea zapezii peste marginea acoperisului, evitand astfel distrugerea jgheabului, este obligatorie.
Nu se recomanda ingroparea burlanelor in peretele de fatada, in termoizolatia peretelui de fatada sau in scafe special create. Burlanele ingropate in fatada pot conduce in timp la aparitia de infiltratii si repararea acestora se poate face doar cu interventii costisitoare.
In acest sens, Zambelli a pus un accent deosebit pe modul de finisare a jgheaburilor si burlanelor, tocmai pentru a oferi produse care sa puna in valoare fatada, fiind, la randul lor, puse in valoare de catre aceasta.
Este simplu, este eficient… nu va ramane decat sa va alegeti materialul.