Montarea placilor de faianta si gresie, accesibila si pentru incepatori
Montarea placilor de faianta si gresie este considerata una dintre lucrarile care se pot face si in regie proprie, desi este ceva mai complexa pentru un simplu incepator. Respectarea pasilor corecti si o atenta supraveghere a resurselor si a lucrului garanteaza insa rezultate bune oricui are suficienta incredere in sine sa se apuce de lucru. Puteti incepe si cu o suprafata mica, cum ar fi o portiune de perete din spatele baltului de lucru de la bucatarie sau o zona de langa chiuveta de la baie, pentru a invata si practic sa stapaniti cat mai bine procedurile de lucru. O reusita va va incuraja apoi sa treceti la placari si pe portiuni mari.
Pasii de lucru includ masurarea perimetrului destinat placarii si achizitionarea materialelor, pregatirea suportului, prepararea si aplicarea amestecului adeziv, montarea placilor si la final aplicarea chitului pentru rosturi. Intructiunile sunt simple, executia cerand insa masuratori corecte si atentie la materiale. Pentru incepatori, lipsa grabei este esentiala si le este de folos sa nu se panicheze, fiind constienti ca o mica nesiguranta poate fi indreptata direct in timpul lucrului, atata timp cat adezivul e inca umed. Alegeti placi medii si un model simplu, mai usor de montat decat un model cu forme neneregulate sau niste placi prea mici ori prea mari.
Masurarea perimetrului destinat placarii si achizitionarea materialelor
Pentru ca placarea finala este o acoperire mai grea pentru perete, verificati ca peretii sa fie suficient de grosi si rigizi pentru a suporta sarcina pusa suplimentar. Stabiliti dimensiunile suprafetei care va fi placata. La cumpararea placilor veti sti exact, calculand, de cate placi aveti nevoie pentru a acoperi zona. Puteti cumpara si borduri ceramice din acelasi material, daca vreti o margine-cadru. Achizitionati un adeziv pentru placi si chit de rosturi si distantiere de plastic pentru ralizarea rosturilor. Se mai poate achizitiona un lac de protectie pentru rosturi, care se aplica cu pensula, asta daca stiti ca vreti sa le protejati de murdarie (sunt albe, suprafata este expusa stropirilor repetate etc.)
Pentru lucrari veti mai avea nevoie de lucruri pe care este posibil sa le aveti deja:
o nivela cu bula de aer, rigla, doua baghete de lemn cu ajutorul carora sa realizati un cadru-colt in unghi drept si de la care sa porniti lucrarea, un echer, un creion pentru masuratori si repere, un spaclu, o spatula dintata cu ajutorul careia se va nivela adezivul si se vor imprima santuri in acesta, o spatula cauciucata dreapta, pentru aplicarea chitului de rosturi, un burete mare si o bagheta de lemn, pentru finisarea rosturilor. E posibil sa aveti nevoie si de lucrari de decupaj a placilor, iar acestea se pot taia cu un fierastrau de mana special, cu un cleste de faianta sau cu ajutorul unei ghilotine.
Pregatirea suportului
Suprafetele pe care se monteaza ceramica trebuie sa fie perfect plane, compacte si curate, fara urme de praf sau grasime. Peretii cu zugraveli sau vopsea veche trebuie pregatiti inainte, indepartandu-se vechea acoperire si umplandu-se golurile cu tencuiala pentru a se obtine o suprafata perfect plana. Dupa ce se usuca peretele, se freaca suprafata cu smirghel fin, pentru a deveni aderenta. Se aspira sau se indeparteaza praful rezultat.
Se masoara suprafata si se traseaza cu creionul reperele pe zid. In coltul din care veti porni lucrul montati sub reperele liniate cele doua rigle de lemn in unghi drept. Ele vor sprijini primul rand de placi pe verticala si orizontala.
Prepararea amestecului adeziv
Amestecul adeziv se obtine prin adaugarea de apa curata in pulberea cumparata, care se vinde in saci de diverse dimensiuni, si amestecarea acestora. Respectati indicatiile producatorului in ce priveste amestecul si dozajele, pentru a obtine o pasta omogena, fara aglomerari, care sa poata fi aplicata usor cu spatula dintata, in strat uniform. La cumpararea adezivului nu uitati sa spuneti ce tip de suport aveti (perete din beton, ipsos, lemn etc.), unde e pozitionat (e vorba de o placare exterioara sau interioara? E un loc umed, cum ar fi baia?) si ce fel de placi ati ales (daca sunt poroase sau lucioase, ce dimensiuni au si ce forma?). Pe piata puteti gasi adeziv tip pulbere, mai practic, dar si amestecuri tip pasta gata facute pentru diverse destinatii specifice.
Aplicarea amestecului adeziv si montarea placilor
Aplicati prima doza de amestec de adeziv cu mistria si apoi nivelati-o cu drisca dintata, astfel incat sa obtineti o suprafata striata si un strat de 4-6 mm grosime (sau in functie de recomandarile producatorului). Se poate aplica mortarul si direct cu drisca. De obicei, dimensiunile dintilor acesteia calibreaza si cantitatea de adeziv utilizat. Perimetrul acoperit o data ar trebui sa fie suficient ca sa montati in etapa urmatoare cam 6 placi, dar nu mult mai mare, ca sa puteti lucra din aproape in aproape si sa nu inceapa adezivul sa se usuce. Chiar daca teoretic acesta isi pastreaza proprietatile cam jumtatate de ora, elasticitatea lui poate sa dispara in cazul unui ambient prea cald. Porniti din colt si aplicati prima placa, apasand usor si ferm pana face priza. La fiecare noua placa puneti distantiere de plastic intre placa reper montata inainte si cea noua. Dupa aplicarea primelor placi, continuati pe orizonatala si verticala pentru a crea randurile orientative. Verificati cu bula de aer ca acoperirea sa fie perfect plana si apasati cu ea pentru a alinia placile in plan. Continuati punand portiuni de adeziv si lucrand alternativ, un rand pe verticala, unul pe orizonatala (sau cate doua). Montati placile, cu distantiere, pana acoperiti intreaga suprafata si reglati incontinuu suprafata cu ajutorul nivelei cu bula de aer.
Ultimele placi se monteaza punand mortar pe spatele placilor cu drisca, nu direct pe perete, pentru a avita intinderea adezivului. Pentru final mai este posibil sa aveti nevoie doar de bucati de faianta, la fel si pentru perimetrele unde aveti o teava, un intrand, un colt, etc. Pentru aceasta va trebui sa taiati placa, luand inainte un sablon cu o bucata de hartie de forma placii si desenand in sablon adancitura. Copiati pe placa si apoi taiati-o. Nu uitati sa indepartati distantierele cand terminati placarea, ca sa nu apuce mortarul sa se intareasca. Daca ati murdarit placile, folositi un burete umed pentru a spala mortarul ramas la suprafata, clatit-l si spalati pana se curate. Aveti la dispozitie cam jumtate de ora dar, asa cum spuneam, daca e cald aceasta perioada se poate scurta. Verificati oricum si in instructiunile producatorilor timpul de executie si intarire. Lasati sa se usuce conform acestor indicatii.
Aplicarea chitului pentru rosturi
Chitul pentru rosturi se obtine tot prin amestecul pulberii cu apa pana la omogenizare, dupa indicatiile producatorului. Acum se gasesc nu doar chituri albe sau gri, ci si colorate, asa ca pot fi alese in functie de culoarea placilor. Pasta se aplica intre placi cu ajutorul unei mistrii sau cu drisca fara dinti, folosindu-se o miscare de mǎturare a suprafatei. Surplusul de chit ramas pe placi se va indeparta ulterior cu buretele umed, important e sa se umple rosturile, regulat si neted, fara fisuri. Stergeti surplusul, clatind frecvent buretele si storcandu-l bine. Cand incepe sa se intareasca usor chitul, apasati-l in despartituri cu ajutorul unei baghete rotunde sau chiar cu degetul (purtand o manusa de latex) ca sa il presati si sa ii dati forma neteda. Lasati sa se usuce. La final puteti si lacui rosturile cu lac dedicat, cu ajutorul unei pensule, pentru a le proteja (dar nu este obligatoriu, decizia depinde doar de riscul de patare a suparafetei placate).