Muzeul “invizibil”, bine camuflat sub dunele de nisip
Priveste cu atentie aceste dune de nisip - in ele se afla un muzeu pe care abia daca il observi. Bjarke Ingels Group a proiectat TIRPITZ, un muzeu care s-a deschis recent si care se afla pe tarmul Blavand din Danemarca. Muzeul TIRPITZ ofera o experienta unica intr-o cladire camuflata in dune, oferind un contrast puternic cu cea din imediata vecinatate: un buncar din Al Doilea Razboi Mondial.
Proiectul TIRPITZ a fost dezvoltat de Varde Museums si reprezinta un muzeu al culturii, cu patru expozitii aflate in extinderea buncarului. “Muzeul invizibil” de 2.800 mp este aproape in intregime ingropat sub pamant, deci aproape imperceptibil daca nu indraznesti sa te apropii de buncar si sa observi peretii exteriori trasati, din toate partile, pe suprafata dunelor. Accesul catre cele patru galerii subterane se face printr-o curte, acestea fiind surprinzator de bine illuminate cu ajutorul unor panouri de sticla de 6 m inaltime; din galerii se ajunge direct in buncarul istoric.
“Arhitectura muzeului TIRPITZ este in antiteza cu cea a buncarului din Al Doilea Razboi Mondial”, a declarat Bjarke Ingels, membru fondator al biroului de arhitectura BIG. “Cladirea inchisa si ermetica se opune deschiderii noului muzeu. Galeriile au fost integrate in dune precum o oaza deschisa in nisip, in contrast puternic cu monolitul din beton al fortaretei naziste. Crestaturile acoperite cu buruieni taie dunele din toate partile si se intalnesc intr-un punct central, aducand aer si lumina in inima complexului muzeal. Buncarul a ramas unicul reper ce aminteste de o perioada intunecata si nu atat de indepartata care, la o privire mai amanuntita, face trecerea catre intrarea catre un nou punct de intalnire cultural.”
Agentia daneza Tinker Imagineers a proiectat galeriile pentru a expune experiente temporare si permanente care se transforma intr-o poveste, de la “Armata din Beton” ce aminteste de Hitler si pana la expozitia de chihlimbar din “Aurul Coastei de Vest”. Cladirea este in principal realizata din beton, otel, sticla si lemn, toate materialele regasindu-se si in peisajul natural existent. Se asteapta ca inovatorul muzeu sa atraga 100.000 de vizitatori pe an.