Nevoia de restaurante cu loc de joacă pentru copii
România este o piața în plină dezvoltare pe segmentul Horeca și totuși avem încă mult de lucru în ceea ce privește sfera de divertisment și locații pentru familie cu copiii.
Mulți beneficiari studiază piața când își propun să deschidă noi restaurante, încercând să copieze succesul concureței, fără să observe potențialul segment - familiile tinere cu copii care sunt în căutare de locuri interesante și interactive.
Din păcate, astăzi este foarte dificil să găsim un loc care să satisfacă atât nevoile părinților, cât și al copiilor. Uneori cauza este dimensiunea spațiului, amplasarea acestuia sau chiar specificul. Doar mall-urile sau câteva galerii comerciale au locuri de joacă dedicate, unde îți poți lăsa copilul supravegheat, în timp ce părinții au timp să meargă la cumpărături sau pot să-și petreacă timpul separat de copii. Iar dacă vorbim de spații unde să implicăm cele două categorii de clienți, atunci lucrurile sunt și mai descurajatoare.
Restaurantele pentru familii reprezintă o afacere specială în domeniul Food Service, care necesită nu numai o abordare profesională din partea beneficiarului, dar și crearea de meniuri speciale, programe interactive etc. De aceea, la elaborarea unui astfel de restaurant este necesar să se țină cont de mai multe detalii.
Proiectul tehnologic pentru aceste locații, practic, nu diferă de restaurantele cu alt specific sau segment. Cu toate acestea, se pune un mare accent pe siguranță și pe igienă, luând în calcul că aici ar putea veni, de la părinți cu copii nou născuți până la adolescenți. Iar designul restaurantului este una dintre acele aspecte unde merită să investiți, deoarece zonele de joacă și de divertisment vor fi mult mai exploatate decât în cazul zonei de mese dedicate adulților. De aceea, mobilierul trebuie să fie realizat din materiale non-toxice, cu un design ergonomic, evitând muchii tăioase sau elemente care pot deveni un pericol pentru copii.
Înainte de a crea un concept pentru acest spațiu, trebuie să țineți cont de câteva aspecte care vă vor ajuta să faceți alegerea corectă:
- Gama cromatică. Cu siguranță, un restaurant dedicat copiilor va fi mult mai colorat și suficient de luminos. Ideal este să avem cât mai multă lumină naturală, iar dacă aceasta nu este posibilă, atunci optați pentru corpuri de iluminat cu becuri având o lumină neutră sau caldă. Iar dacă ne referim la culori, acestea nu trebuie să fie foarte puternice, deoarece creează efectul de agitație. În schimb, puteți opta pentru tonuri pastelate și câteva accente de culoare;
- Materialele folosite trebuie neapărat să fie antibacteriene, ușor de curățat și moi, pentru a evita loviturile;
- Orice copil are personaje pe care le îndrăgește, fie din povești, fie din desene animate. Puteți să folosiți ca sursă de inspirație o astfel de tematică sau chiar mai multe;
- Știm foarte bine că cei mici se plictisesc foarte repede; de aceea ar fi bine să existe cât mai multe locuri cu diverse activități - ideal ar fi să le separați pe grupe de vârstă;
- Majoritatea părinților sunt deosebit de interesați de spații, unde copilul lor, pe lângă activități individuale, să interacționeze și cu alți copii prin jocuri sau programe de divertisment. Ba chiar sunt dispuși să se implice în activitățile celor mici, de aceea și jocurile de societate sunt binevenite.
Deschiderea unui astfel de restaurant nu este doar o afacere interesantă, dar poate deveni foarte profitabilă, chiar dacă implică mai multe responsabilități. Inițial, cheltuiala este mai mare față de un restaurant dedicat doar adulților, dar cu siguranță veți recupera investiția destul de repede. Și aceasta vă spun în calitate de potențial client cu copil mic de 3 ani care caută astfel de spații în București, însă ele aproape nu există.
Nu toți beneficiarii se vor concentra pe acest segment, dar îi îndrum să creeze în restaurantele lor cel puțin mici locuri de joacă și pentru segmenul părinților cu copii. Și, nu în ultimul rând, să asigure în băi mese pentru înfățat sau zone de parcat căruțul.
Vreau să închei acest articol cu o notă optimistă și să încurajez invertitorii să dezvolte și această nișă, încă la început de drum.
Din păcate, astăzi este foarte dificil să găsim un loc care să satisfacă atât nevoile părinților, cât și al copiilor. Uneori cauza este dimensiunea spațiului, amplasarea acestuia sau chiar specificul. Doar mall-urile sau câteva galerii comerciale au locuri de joacă dedicate, unde îți poți lăsa copilul supravegheat, în timp ce părinții au timp să meargă la cumpărături sau pot să-și petreacă timpul separat de copii. Iar dacă vorbim de spații unde să implicăm cele două categorii de clienți, atunci lucrurile sunt și mai descurajatoare.
Restaurantele pentru familii reprezintă o afacere specială în domeniul Food Service, care necesită nu numai o abordare profesională din partea beneficiarului, dar și crearea de meniuri speciale, programe interactive etc. De aceea, la elaborarea unui astfel de restaurant este necesar să se țină cont de mai multe detalii.
Proiectul tehnologic pentru aceste locații, practic, nu diferă de restaurantele cu alt specific sau segment. Cu toate acestea, se pune un mare accent pe siguranță și pe igienă, luând în calcul că aici ar putea veni, de la părinți cu copii nou născuți până la adolescenți. Iar designul restaurantului este una dintre acele aspecte unde merită să investiți, deoarece zonele de joacă și de divertisment vor fi mult mai exploatate decât în cazul zonei de mese dedicate adulților. De aceea, mobilierul trebuie să fie realizat din materiale non-toxice, cu un design ergonomic, evitând muchii tăioase sau elemente care pot deveni un pericol pentru copii.
Înainte de a crea un concept pentru acest spațiu, trebuie să țineți cont de câteva aspecte care vă vor ajuta să faceți alegerea corectă:
- Gama cromatică. Cu siguranță, un restaurant dedicat copiilor va fi mult mai colorat și suficient de luminos. Ideal este să avem cât mai multă lumină naturală, iar dacă aceasta nu este posibilă, atunci optați pentru corpuri de iluminat cu becuri având o lumină neutră sau caldă. Iar dacă ne referim la culori, acestea nu trebuie să fie foarte puternice, deoarece creează efectul de agitație. În schimb, puteți opta pentru tonuri pastelate și câteva accente de culoare;
- Materialele folosite trebuie neapărat să fie antibacteriene, ușor de curățat și moi, pentru a evita loviturile;
- Orice copil are personaje pe care le îndrăgește, fie din povești, fie din desene animate. Puteți să folosiți ca sursă de inspirație o astfel de tematică sau chiar mai multe;
- Știm foarte bine că cei mici se plictisesc foarte repede; de aceea ar fi bine să existe cât mai multe locuri cu diverse activități - ideal ar fi să le separați pe grupe de vârstă;
- Majoritatea părinților sunt deosebit de interesați de spații, unde copilul lor, pe lângă activități individuale, să interacționeze și cu alți copii prin jocuri sau programe de divertisment. Ba chiar sunt dispuși să se implice în activitățile celor mici, de aceea și jocurile de societate sunt binevenite.
Deschiderea unui astfel de restaurant nu este doar o afacere interesantă, dar poate deveni foarte profitabilă, chiar dacă implică mai multe responsabilități. Inițial, cheltuiala este mai mare față de un restaurant dedicat doar adulților, dar cu siguranță veți recupera investiția destul de repede. Și aceasta vă spun în calitate de potențial client cu copil mic de 3 ani care caută astfel de spații în București, însă ele aproape nu există.
Nu toți beneficiarii se vor concentra pe acest segment, dar îi îndrum să creeze în restaurantele lor cel puțin mici locuri de joacă și pentru segmenul părinților cu copii. Și, nu în ultimul rând, să asigure în băi mese pentru înfățat sau zone de parcat căruțul.
Vreau să închei acest articol cu o notă optimistă și să încurajez invertitorii să dezvolte și această nișă, încă la început de drum.