Nocturne baroce: Bach, Vivaldi, Scarlatti si Handel pe malul Dambovitei
Intre 3 si 8 septembrie 2012, pe esplanada Bibliotecii Nationale a Romaniei din vecinatatea bulevardului Unirii, vor rasuna, dupa lasarea serii, acorduri de Bach, Vivaldi, Scarlatti sau Händel, in cadrul primei editii a festivalului “Nocturne Baroce”. Timp de 6 zile, artistii parasesc sala de concert si vin sa cante pe malul Dambovitei, insufletind primele nopti de toamna cu adieri de muzica, literatura si cultura baroca. O oferta de nerefuzat pentru ultima saptamana de vacanta, cu atat mai mult cu cat concertele sunt gratuite, iar muzica baroca da neuronilor, asa cum remarca profesorul Ioan Bradu Iamandescu, autorul primelor studii de muzicoterapie din Romania, „un ritm specific geniilor“.
Festivalul se deschide luni, 3 septembrie, la ora 20.30, cu recitalul de lauta si teorba sustinut de Olivia Iancu si Claudiu Lobont, in care publicul va avea ocazia sa savureze farmecul subtil al acestor instrumente pentru unii vetuste, dar care isi recapata sonoritatea in mainile unor muzicieni talentati. În a doua parte a serii, chitaristii Maxim Belciug si Tiberiu Gogoanta, aflati la prima lor aparitie in formula de duo, vor oferi un program cu lucrari de John Dowland, Antonio Vivaldi si Johann Sebastian Bach.
A doua zi a festivalului propune un recital de vioara si chitara ce o are in centru pe violonista Natalia Pancec, urmat de spectacolul medieval al celor de la Nomen Est Omen.
Miercuri, soprana Rodica Vica si ansamblul sau aduc pe malul Dambovitei rezonanta serilor de gala, intr-un concert cu lucrari de Händel si arii de opera.
Joi, 6 septembrie, e o seara speciala, cu doua recitaluri solistice: chitaristul Maxim Belciug si violoncelistul Razvan Suma isi strunesc, pe rand, instrumentele, intr-un program in doua parti, cu lucrari de Gaspar Sanz, Ernst Gottlieb Baron, Robert de Visée, François Couperin, Jean Philippe Rameau si, bineinteles, Johann Sebastian Bach.
Vineri, Olivia Iancu si Claudiu Lobont renunta la instrumentele de epoca si pun mana pe chitare, pentru a oferi publicului un recital in duo, cu compozitii semnate de autori cu nume sonore, precum Domenico Scarlatti sau Santiago de Murcia. Programul continua cu acordurile nobile ale harpei manuite de Ion Ivan-Roncea, maestrul desavarsit al acestui gratios instrument.
Seara de sambata programeaza in prima parte un recital de clavecin avand-o ca protagonista pe Irina Nastase. Festivalul se incheie cu solista Pilar Diaz Romero, in sonoritatea pasionala a muzicii napolitane de secol XVI-XVIII.
Concertele se desfasoara pe esplanada Bibliotecii Nationale a Romaniei (sediul nou, din Bd. Unirii 22), situata pe latura din dreapta a cladirii, spre Dambovita. Accesul publicului la toate concertele este gratuit.
Programul complet al festivalului poate fi consultat la www.kitarodia.ro
Organizatori: Asociatia Culturala Kitarodia si Biblioteca Nationala a Romaniei. Proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National. Realizat cu sprijinul SIVECO Romania.
Parteneri media: elefant.ro, BookMag, metropotam.ro, bestmusic.ro, 24FUN, goingout.ro, bucharest-guide.ro, spatiulconstruit.ro, liternet.ro, HotNews, Catavencii si Radio Romania Muzical.