Noi modificari pentru receptia constructiilor: aceasta va fi doar admisa sau respinsa
Joi, 18.05.2017, Guvernul a aprobat o hotarare prin care Comisia de receptie a constructiilor si instalatiilor aferente nu mai poate amana receptia, ci doar admiterea sau respingerea ei.
Noul act normativ modifica H.G. nr. 273/1994, privind aprobarea Regulamentului de receptie a regulamentului de constructii si instalatii aferente acestora, pentru a asigura o reglementara a procesului de receptie, o crestere a calitatii in constructii si o sporire a responsabilitatii investitorilor, executantilor si celor implicati in procesul de receptie.
Conform documentului, comisia de receptie va fi, in mod obligatoriu, formata din “un reprezentant desemnat de catre investitor, care este si presedintele comisiei, un reprezentant desemnat de catre autoritatea administratiei publice competente care a emis autorizatia de construire/desfiintare, unu-trei specialisti in domeniul lucrarilor de constructii supuse receptiei, in functie de categoria si clasa de importanta a constructiilor, desemnati de investitor, altii decât cei implicati in proiectarea/executia obiectivului de investitii". Membrii comisiei isi vor desfasura activitatea ca angajati ai investitorului, fie cu contract de munca, fie cu contract de prestari de servicii, ca persoana fizica autorizata.
Componenta comisiei se completeaza cu:
- Un reprezentant desemnat de Inspectoratul de Stat in Constructii pentru obiectivele de finantare incadrate, dupa importanta, astfel: A (exceptionala), B (deosebita) si C (normala) si pentru obiectivele de investitii finantate din fonduri publice.
- Un reprezentant desemnat de inspectoratele pentru situatii de urgente judetene/ Bucuresti-Ilfov, privind apararea impotriva incendiilor a constructiilor mentionate in Legea 103/2006.
- Un reprezentant desemnat de directiile judetene pentru cultura sau a municipiului Bucuresti, in cazul constructiilor clasate ca monument istoric.
- Un reprezentant desemnat de ordonatorul principal de credite bugetare, care nu are calitatea de investitor in cazul obiectivelor de investitii incadrate in categoriile A sau B de importanta, finantate total sau partial din fonduri publice si pentru care aprobarea documentatiilor tehnico-economice este de competenta Guvernului.
Este necesar ca doua treimi din membrii comisiei sa fie prezenti pentru ca aceasta sa functioneze, deciziile fiind luate cu majoritatea membrilor. Reprezentantii autoritatilor administratiilor publice si celorlaltor organe cu atributii de control isi pot execita dreptul de veto, iar receptiile se vor respinge doar pe baza unor motivatii scrise.
Admiterea sau respingerea receptiei de catre investitor si semnarea procesului verbal le terminarea lucrarilor se face numai in conformitate cu decizia comisiei de receptie, in termen de 3 zile de la luarea deciziei. In cazul respingerii receptiei la finalul lucrarilor, se interzice utilizarea constructiei pana la indeplinirea lucrarilor de remediere, aceasta fiind pusa in stare de conservare prin grija si cheltuiala investitorului. Daca investitorul nu indeplineste si calitatea de proprietar, constructia receptionata se preda proprietarului. Receptia finala se realizeaza de catre proprietar, la maximum 10 zile de la expirarea perioadei de garantie.
Prevederile Regulamentului recent adoptat nu se aplica constructiilor pentru care receptia la terminarea lucrarilor si receptia finala se afla in desfasurare la data intrarii in vigoare a actului normative. Se excepta cazul in care receptia s-a facut dupa vechea reglementare, dar a fost admisa cu obiectii de catre comisia de receptie; obiectiile neremediate se claseaza ca neconformitati, deci receptia finala se realizeaza conform prevederilor noului Regulament.