Normativul P100 confirma: Sistemele de zidarie Ytong sunt recomandate si pentru peretii structurali
Noile normative cu privire la standardele de proiectare și utilizare a materialelor de construcții cu rezistență la seism recunosc calitățile materialelor de zidărie omogene moderne de tipul betonului celular autoclavizat. Elementele de zidărie YTONG se încadrează prin stuctura sa omogenă, lipsită de goluri verticale, în grupa 1 a elementelor compacte din punctul de vedere al cerințelor de robustețe, cu utilizare în realizarea pereților structurali în toate zonele, indiferent de seismicitate.
Astfel, blocurile de zidărie termoizolantă YTONG sunt recomandate atât pentru realizarea de imobile cu pereți structurali, cât și pentru construirea imobilelor cu pereți nestructurali în toate zonele țării. În categoria pereților structurali, în funcție de tipul sistemului de zidărie YTONG, se pot realiza clădiri parter, P+1, P+2, P+3 sau chiar P+4.
Blocurile de zidărie YTONG au o greutate redusă comparativ cu alte soluții clasice de zidărie, astfel că se vor putea construi case având zidarie portantă cu mai multe nivele, chiar și pe loturile de teren considerate a avea condiții mai dificile de fundare, unde ar putea apărea tasări care să afecteze structura imobilului.
Noile normative subliniază faptul că o structură portantă este cu atât mai sigură cu cât zidurile sale au o grosime mai mare. Astfel, gama de produse YTONG include și blocuri de zidărie de 40 și chiar 50 de cm grosime, cea mai mare grosime existentă în piață la această oră pentru un bloc de zidărie. Având în vedere densitatea optimă a blocurilor de zidărie cu aceste dimensiuni și mânerele de prindere, acestea sunt mai ușor de pus în operă.
Montajul blocurilor de zidărie cu mortar în pat subțire a fost introdus în noul normativ P100 ca o metodă de creștere a securității unei clădiri. Metoda de lucru cu mortar în pat subțire a fost promovată prima dată în România de YTONG.
Acest lucru a fost posibil datorită faptului că blocurile de zidărie YTONG sunt perfect plane și omogene, fără goluri verticale, și fără abateri, comparativ cu alte sisteme de zidărie. Astfel, mortarul în pat subțire corectează punțile termice și oferă zidăriei rezistență mai mare în comparație cu un mortar grosier.
Zidurile rezultate în urma acestei metode de lucru se comportă ca un monolit. Ca un beneficiu suplimentar, scade și costul materialelor de construcții, pentru că se utilizează cu până de 8 ori mai puțin mortar, și implicit scade costul total al manoperei.
Pentru mai multe informații despre sistemele de zidărie termoizolantă Ytong accesați www.ytong.ro