Noul beton care face clădirile să reziste la cutremure de 9 grade magnitudine
Dezastrele naturale recente, precum uraganele din Caraibe si cutremurele din Mexic, au facut din nevoia pentru cladiri mai rezistente o nevoie stringenta. Din fericire, cercetatorii de la Universitatea British Columbia (UBC) au creat un beton ecologic, pulverizabil, care face ca exteriorul cladirilor sa fie foarte durabil si sa reziste la dezastre neprevazute.
Produsul se cheama Eco-friendly Ductile Cementitious Composite (EDCC) - in traducere libera, Compozit Cimentos Ecologic Ductil, si este format in mare parte dintr-un produs industrial secundar, adica cenusa zburatoare.
Profesorul Nemy Banthia, din cadrul UBC, a declarat:”Industria cimentului produce aproape 7% din emisiile globale de gaze cu efect de sera. Inlocuind aproape 70% din ciment cu cenusa zburatoare, putem reduce cantitatea de ciment folosita. Aceasta este o cerinta urgenta pentru ca productia unei tone de ciment degaja in atmosfera aproape o tona de dioxid de carbon.”
Produsul final este foarte asemanator cu otelul. Este durabil, maleabil si mult mai ductil decat betonul obisnuit. Pentru a testa noua inventie, cercetatorii au pulverizat un strat de aprox. 10 mm de EDCC pe blocuri de beton. Au simulat, apoi, un cutremur cu magnitudine de 9 grade pe scara Richter - aceeasi cu cea a cutremurului care lovit localitatea Tohoku, Japonia, in 2011. “Testele au avut niste rezultate uimitoare.”, a declarat doctorandul in inginerie la UBC, Salman Soleimani-Dashtaki. “Peretele a putut fi zguduit in mod extensiv fara sa cada.”
Filmuletul de mai jos arata cum betonul nearmat s-a prabusit la o intensitate de 65%. In contrast, betonul armat a rezistat la zguduiri si flexari de intensitate maxima. “Un strat de EDCC de 10 mm grosime este suficient pentru a arma majoritatea peretilor interior impotriva socurilor seismice.”, a spus Soleimani-Dashtaki.
EDCC se regaseste deja pe piata: in Columbia Britanica, Canada, produsul a fost catalogat drept “o optiune oficiala pentru reabilitare.” Produsul are o popularitate in crestere, fiind mai eficient din punct de vedere al costurilor decat majoritatea renovarilor structurale sau armaturilor din otel necesare pentru protectia impotriva cutremurelor.
De exemplu, au fost deja incepute planurile pentru armarea peretilor unei scoli din Vancouver si ai unei scoli din zona seismica a Indiei de Nord. Cu ajutorul acestei tehnologii, costurile de reabilitare vor fi injumatatite. “Tehnologia poate fi usor adaptata si altor proiecte. Costa pe jumatate cat alte strategii de reabilitare.”, a spus Nemy Banthia.