Noul centru de festivitati Plassen din Norvegia
Orasul Novergian Molde are doar 25 000 de locuitori dar in luna iulie, a fiecarui an, cei mai renumiti cantareti de jazz si aproape 100 000 de fani ai genului invadeaza orasul cu ocazia festivalului international de jazz. In realizarea noului centru cultural al orasului echipa de la 3XN s-a confruntat cu o provocare legata de adaptabilitatea cladirii, aceasta trebuind sa asigure un cadru propice pentru diferite evenimente culturale, fie ca era vorba de cateva sute sau cateva mii de oameni.
Despre noul centru, „Plassen”, Jan Ammundsen partener 3XN declara urmatoarele: „Trebuie sa fie un spatiu destinat festivitatilor, care sa permita organizarea lor atat la interior, pe acoperisul terasa si chiar in exteriorul acesteia. Acesta trebuie sa poata sustine un public numeros indiferent de perioada anului – an de an”.
Amplasata in centrul orasului si beneficiind de deschidere catre fiord si munti, cladirea „Plassen” a devenit un spatiu public plin de viata, un loc de intalnire pentru localnici. Folosind la maxim fiecare metru patrat, echipa de la 3XN a conceput o cladire care poate functiona la fel de bine si cu 100 si cu 100 000 de oameni ce se strang pentru a asista la concerte, festivaluri sau piese de teatru.
Solutia arhitecturala este o structura in care aproximativ toate suprafetele si spatiile indeplinesc mai multe functiuni. Impreuna cu acoperisul volumetriei, o scara amplasata imediat langa cladire alcatuieste trei amfiteatre, care la un loc pot gazdui cateva mii de spectatori. Pe timpul zilei terasa de pe acoperis este folosita pentru diferite activitati avand amenajata o cafenea cu mese in aer liber, un spatiu pentru relaxare destinat celor care vor sa admire peisajul si un spatiu expozitional, in timp ce scara de pe laterala cladirii realizeaza o legatura importanta intre zona superioara si cea inferioara.
„Plassen este o cladire compacta si cuminte, dar prin realizarea unor frangeri in volumetrie, am reusit sa cream diversitate in estetica arhitecturala, punand in valoare flexibilitatea si spatialitatea acesteia fara ca aceasta sa para prea mare”, explica Jan Ammundsen, care dorea sa evidentieze faptul ca imobilul avand aproximativ 6000mp si trei etaje ar trebui sa fie adaptat si integrat in contextul urban ce il gazduieste.
Toata suprafata exterioara este placata cu granit deschis la culoare, oferind o imagine monocroma care pe timpul noptii este dinamizata cu ajutorul luminii rosii ce provine din interior, din zona salii de concerte. De jur imprejurul salii au fost amenajate o biblioteca, o cafenea, spatii de expunere si zone destinate diferitelor reprezentatii artistice. Paleta de culori calde folosita la amenajarea interioarelor in combinatie cu pardoselile din lemn natur si lumina naturala, creaza o atmosfera primitoare, degajata, deschisa si accesibila pentru toti indiferent daca vin sa vada un spectacol sau sa se intalneasca cu prietenii la cafea.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa
Toate materialele de izolare GUTEX sunt certificate natureplus® fiind sigure din punct de vedere biologic.