Nu-s castele de nisip, ci mici afaceri cu imobiliare
Cand e o casa de vacanta o afacere? Raspuns: cand o cumperi ca sa o si inchiriezi. Este o investitie, practic, care te ajuta nu doar sa nu mai platesti tu cazarea cand te duci la mare sau la munte, ci sa o si transformi, financiar vorbind, intr-un activ… Piata imobiliara ofera o serie de oportunitati celor ce vor sa isi sporeasca banii, iar aceasta indiferent de criza. Iata doua idei la care, in functie de buget, va puteti gandi cu mai multa seriozitate in aceasta vara, chiar si cat timp stati pe plaja, la soare.
Multi dezvoltatori fac blocuri sau cate un complex de case pe malul marii, iar publicul lor tinta nu este nicidecum cel din respectiva localitate. Dimpotriva, oferta e adresata atat intregii populatii a tarii, cat si investitorilor straini. Si cu siguranta intre atatea milioane de potentiali clienti, fie ei si afectati de criza, este mai probabil sa gasesti cumparatori. Putini proprietari de case de vacanta sunt nemultumiti de investitita pe care au facut-o, fie si cu credite, pe litoral sau undeva la munte. Acum, desigur, pentru un profit real conteaza statiunea unde isi cumpara un apartament, pretul la care il achizitoneaza, pretul cu care ar vrea sa inchirieze si dotarile pe care si le mai permit, timpul pe care si-l dau pana la recuperarea investitiei… dar aici deja e vorba despre un plan de afaceri care devine responsabilitatea personala a fiecaruia.
Si daca nu iti poti cumpara o vila sau un apartament intr-o zona turistica, la o adica iti poti cumpara un teren. Si sa il amenajezi cat de putin sau mult poti: spatiu pentru camping (adica pur si simplu niste acte, un gard, un spatiu de dusuri si o cabina de administratie), spatiu pentru rulote (pe care poti sa le cumperi, sa le inchiriezi, ba chiar sa le revinzi celor interesati, daca e cazul), amenajarea unor casute minimaliste din stuf, teren de joaca pentru copiii vilegiaturistilor, spatii de picnic (pentru ca exista o lege a picnicurilor)… Idei sunt destule.
Cumpararea unui simplu teren pentru a-l revinde este una dintre afacerile care au imbogatit ani in sir multi romani care aveau ceva sume de investit, ba chiar si pe curajosii care s-au bagat foarte devreme in credite, in perioadele in care ratele la banci nu erau atat de expuse riscurilor. Desigur, in conditiile unei piete imobiliare fluctuante, a unui curs valutar greu de evaluat si a unui sistem bancar problematic multi se tem azi sa mai riste o atare investitie. Dar cine si-a cumparat o data un teren pentru a-si face propria casa stie deja cu ce fel de acte are de-a face, care sunt pasii pentru trecerile din extravilan in intravilan si isi poate face o apreciere corecta a propriilor puteri in domeniu.
Cumpararea unei case batranesti sau ruinate, reamenajarea si revinderea acesteia este varianta mai complexa a tranzactiilor cu terenuri. E bine sa pastrati totusi ideea de casa de vacanta si sa achizitionati ceva in zone sau langa localitati unde stiti cu siguranta ca veti avea si turisti. In prima instanta, unii fac oricum acest gest ca pe o investitie in scop personal. Daca luati in calcul un viitor “flexibil”, ideea cu turistii e importanta pentru ca, in caz de ceva, daca nu o puteti revinde la un pret bun, macar s-o inchiriati. Ca zona geografica, marea e mai atractiva si mai scumpa, Delta si Dunarea mai exotica, dar muntele ofera avantajul ca fluxul turistilor nu este limitat de sezonul de vara. Evident, se pot urmari si zonele ce urmeaza sa se dezvolte imobiliar, dar din pacate nu este tocmai genul de afacere abordabila in timp util de toata lumea. Nu la noi in tara, unde marile jocuri inca mai sunt facute din timp.