O abordare minimalistă a Crăciunului
Craciunul in amenajari se remarca in general prin decoratiunile bogate in culori calde si stralucitoare, care ne introduc imediat in spiritul festiv. Dar poate ca acestea nu sunt pe gustul tuturor. Pentru cei carora le surade mai mult simplitatea asociata stilului minimalist exista numeroase decoratiuni care impletesc rafinamentul si eleganta simplitatii bazandu-se pe celebrul principiu al lui Ludwig Mies van der Rohe: “Less is more” (“Mai putin inseamna mai mult:”).
Minimalismul este curentul care se bazeaza pe simplitatea decorului si pe bogatia interpretarilor. Asadar, prin minimalism se pune accentul mai mult pe jocuri de texturi si culori decat pe cantitatea ridicata a decoratiunulor de interior. Acesta este si motivul pentru care minimalismul se poate potrivi foarte bine cu tematica Craciunului: atentia nu se va pierde printre mult prea multe decoratiuni, si fiecare obiect festiv va putea fi admirat in intregimea si profunzimea sa. Pe langa asta, mai este inca un avantaj de care va puteti bucura alegand o abordare minimalista a decoratiunilor Craciun, si anume faptul ca puteti economisi atat timp, cat si bani.
Concentrati-va asadar asupra decoratiunilor esentiale si uitati de ideea care va sugera ca globurile aurii trebuie sa fie mici, medii si mari. Lucioase si mate. Cu sclipici si cu stelute argintii.
Alegeti-va in schimb doua culori care pentru dumneavoastra sugereaza spiritul Craciunului si opriti-va aici. Daca doriti totusi mai multa varietate, optati pentru diferite nuante ale acelorasi culori. Veti vedea ca daca le pozitionati corespunzator in camere, decoratiunile simple pot crea cu usurinta un impact mai rasunator decat o aglomeratie de forme si culori.
Cat despre cum trebuie sa fie acestea, retineti ca niciodata nu veti da gres daca alegeti obiecte cu design simplu. Acesta trebuie sa fie vazut clar, si asimilat de la fiecare punct si pana la fiecare linie. Alegeti trei fotografii cu un ren in loc de una singura cu opt, si pozitionati-le una langa cealalta pentru un aspect plin, dar nu incarcat.
Poate fi intr-adevar o provocare sa reusiti sa imbinati traditia Craciunului intr-o amenajare minimalista, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa va lipsiti de globuri, beteala sau clopotei. Indiferent unde decideti sa amplasati bradul de Craciun, aveti grija ca acesta sa fie punctul de interes al incaperii. Globurile si ghirlandele trebuie sa se rezume la cateva forme clasice, precum cele rotunde, in forma de lacrima, spirale sau romburi. Daca doriti o amenajare strict minimalista, optati pentru un numar redus de ghirlande de pom, insa daca doriti doar sa nu obtineti un aspect incarcat puteti decora mai amplu pomul, avand in vedere ca acesta este elementul principal al amenajarii de Craciun.
Coronitele de Craciun se potrivesc perfect cu amenajarea minimalista, si asta deoarece reprezinta o forma geometrica simpla. Chiar daca optati pentru minimalism, o coronita agatata de usa va crea instantaneu o atmosfera calduroasa si primitoare. Puteti citi aici detaliile unui proiect de bricolaj simplu din care puteti obtine o coronita de Craciun deosebita si, mai ales, minimalista!
Alegeti de asemenea clopotei si sosete cu care puteti decora peretii si, daca este cazul, semineul, dar retineti ca ideal ar fi ca acestea sa se incadreze in tema coloristica pe care ati utilizat-o si la decorarea bradului. Imprimeurile bogate nu sunt o sugestie potrivita, insa materialele cu texturi reliefate ofera volumetrie chiar si unei amenajari festive.
Va uram ca intotdeauna amenajare usoara si, minimalist sau nu, sa aveti un Craciun exact asa cum va doriti!
Surse foto: www.digsdigs.com, www.spaaz.de, www.friday.ge, www.metroquadrado.com.br, www.topinspired.com, www.loveandlaceblog.com, www.pisos.com, www.pinterest.com, www.hesaplidukkan.com, www.designbuzz.it, www.brit.co, www.faburous.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu