Acest apartament din Park Avenue, desi beneficiaza de anumite dotari ravnite de orice locuitor al New Yorkului, precum o superba terasa exterioara, are aceeasi problema ca mai toate apartamentele din metropola: o bucatarie mica, intr-un spatiu cu forme ciudate care pare o completare ulterioara a planurilor originale.
Spatiul acesteia era fragmentat, inghesuit si dispus la o distanta semnificativa de sufragerie.
Beneficiarii, un cuplu pasionat de arta culinara si de organizat mese festive au cerut ajutorul arhitectului David Katz pentru a regandi complet bucataria. Acesta a gasit o serie de solutii ingenioase pentru a face spatiu functional cea mai importanta fiind mutarea bucatariei in vechiul spatiu destinat spalatoriei iar spatiul obtinut l-a reamenajat ca zona de servit micul-dejun.
Desi spatiul in care este acum bucataria are doar 1.8m arhitectul a reusit sa insereze o zona suplimentara de depozitari inguste pe cel de al doilea perete, pozitionand deasupra un rastel pentru diferite vase si ustensile. Panoul de perete ce ocupa zona dintre blat si dulapurile suspendate a fost realizat din oglinda, fapt ce confera spatiului profunzime si creaza senzatia unui spatiu mai amplu.
Ferestrele generoase tip bovindou, au fost integrate in design prin continuarea finisajului pe perimetrul golului, devenind spatii pentru etalarea diferitor obiecte decorative si oferind vederi catre vegetatia de pe terasa.
Designerul Mario Buatta a inserat un tapet cu modele geometrice si o bancheta a carei husa textila prezinta un imprimeu cu frunze, facand trimitere la gradina plina de vegetatie.
Rezultatul final este un exemplu reusit despre cum se poate lucra cu limitarile si constrangerile impuse de spatiul construit existent, exploatand la maxim atuurile si gasind solutii pentru a aduce noi elemente.
Mai multe informatii gasiti pe http://www.apartmenttherapy.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa