Daca vi s-a intamplat sa refuzati sa cumparati un apartament care altfel va era perfect pentru gusturile dumneavoastra doar ca era prea mic, ar fi bine sa va revizuiti aceasta decizie. Argumentul consta in solutia pe care arhitectii de la PKMN au gasit-o pentru a transforma o casa mica intr-o locuinta dotata cu toate cele necesare unui trai confortabil.
In proiectul definit „All I Own House” (Casa cu tot ce detin) echipa de arhitecti a creat o serie de elemente modulare, culisante, ce pot separa si transforma un spatiu cu suprafata relativ mica intr-o locuinta multi-functionala si un studio. Contractat de ERREPILA studio, designul pentru micul spatiu organizeaza toate bunurile personale ale clientilor in modulele mobile, realizate pe comanda, in functie de latimea si inaltimea spatiului disponibil si adaptat rutinei zilnice a fondatoarei studioului, Yolanda Pila.
Flexibilitatea se bazeaza pe trei unitati ce cuprind dulapuri pentru depozitari care, in functie de cum gliseaza, pun la dispozitie spatii cu functiuni diferite, gen bucatarie, dormitor sau garderoba. Modulele au fost realizate din placi de OSB, rezistente si robuste, puse pe roti si sine industriale astfel incat sa fie usor de mutat indiferent de cat de incarcate sunt. Pe partea opusa spatiului ocupat de cele trei module se afla un spatiu avand 23 mp destinati zonei de zi.
Modulele sunt incapatoare si au fost dotate cu mobilier ergonomic, printre care un pat pliant, o masa pliabila ce poate fi folosita ca zona de lucru sau pentru servit pranzul si multe spatii pentru depozitari. Primul modul si cel mai ingust contine mobilierul pentru bucatarie si zona de lucru, in timp ce al doilea cuprinde patul, depozitari si panouri glisante ce pot fi folosite pentru un plus de intimitate. Al treilea modul, amplasat pe partea opusa baii, a fost gandit ca garderoba si contine cea mai mare parte a depozitarilor. Trei seturi de usi vitrate de mari dimensiuni deschid apartamentul spre curtea din spate, permitand interioarelor sa beneficieze de lumina naturala si ventilatie din plin.
Va propunem sa revedeti mai departe un proiect similar, in care arhitecti au reusit sa defineasca o noua camera intr-un apartament inghesuit, cu ajutorul mobilierului. Amplasat intr-un imobil de locuinte colective vechi de 26 de ani, apartamentul a fost renovat pentru a se incadra in estetica moderna si pentru a pune la dispozitia familiei o camera noua pentru copil. Acest lucru a fost realizat cu ajutorul unui obiect de mobilier in forma de „L” din placaj furniruit care ocupa zona centrala a apartamentului delimitand diversele functiuni: O nouă cameră în apartament definită cu ajutorul mobilierului
Mai multe informatii gasiti pe inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa