O casă 2 în 1 gândită să mulțumească patru generații
Locuinta proiectata de echipa TICA arhitecture in Vaux-sur-Mer, Franta, are o suprafata de doar 260 mp, dar reuseste sa ofere cerintele de spatiu si confort pentru toti membrii familiei. Cerinta din partea beneficiarilor viza crearea unei case care sa poata fi folosita de patru generatii ale aceleiasi familii fara a se incomoda reciproc, dar beneficiind de pe urma traiului in comun.
Arhitectii au venit cu ideea pozitionarii a doua volume separate sub acelasi acoperis, aranjand spatiile pe care urmau sa le foloseasca la comun in zona centrala. Fie ca vorbim despre pivnita din subsol, atelierul de la nivelul parterului sau terasa de la etaj, aceste spatii asigura intimitatea fiecarei generatii, izoleaza fonic volumele și in acelasi timp actioneaza ca element de legatura de la o casa la cealalta.
Cladirea a fost construita pe un teren ingust, cu deschidere la mare. Volumul si organizarea spatiilor interioare urmareste asezarea fata de punctele cardinale astfel incat sa profite la maximum de briza, de soare si de vegetatia din imprejurimi. Volumul compact, orientarea spre sud, asigurarea unei ventilari naturale in toate incaperile, incalzirea cu apa geotermala si un grad ridicat de termoizolare al anvelopantei au transformat aceasta locuinta intr-una eficienta energetic.
Structura a fost realizata cu elemente din lemn si placi din fibre lemnoase, ceea ce confera interioarelor o estetica placuta si confortabila. Detaliile si elementele decorative au fost realizate din lemn, cum este cazul panourilor de compartimentare dintre bucatarie si zona de zi sau al parasolarelor si abajururilor corpurilor de iluminat de pe holuri. Pastrand tema marina, balustradele si sistemele glisante de protectie impotriva soarelui au fost realizate din franghii speciale folosite pe ambarcatiunile de agrement.
Camerele sunt amenajate diferit in functie de nevoi si de cei carora le-au fost destinate, fie ca vorbim de dormitoare cu paturi suprapuse sau cele cu pat dublu si bai proprii. Dormitoarele si baile au fost pozitionate cu deschideri spre fatada care da spre mare, in timp ce zonele de zi de la parter beneficiaza de deschideri multiple spre terasa, gradina, spatiul comun etc.