O casă a operei ca o pereche de dansatori pe scenă
Noua Casă a Operei din Düsseldorf evocă o pereche de dansatori pe scenă.
Clădirea proiectată de biroul norvegian Snøhetta şi construită în inima oraşului va înlocui actuala casă a operei, care nu mai corespunde cerinţelor privitoare la spaţiu, urmând să funcţioneze ca centru cultural mai vast, cu variate întrebuinţări.
Duett Düsseldorf va pune la dispoziţia publicului o grădină generoasă pe acoperiş şi va conecta parcul Hofgarten, fluviul Rin şi populara stradă Königsallee lângă care este construită.
Un design peisagistic circular creat în mijlocul unei păduri urbane îi conduce pe vizitatori în vestibul. Mai departe, graniţa dintre interior şi exterior este estompată cu ajutorul unei faţade transparente din sticlă înalte de 16 metri.
Pereţii sculpturali din lemn împrumută zonei de recepţie un aer intim şi primitor, iar scări şi rampe generoase duc spre cafeneaua de deasupra, de unde vizitatorii au posibilitatea să vadă zona pentru repetiţii.
"Proiectul urmăreşte să creeze un epicentru cultural comun pentru oamenii din Düsseldorf," spun arhitecţii.
Deasupra volumului orizontal se află o grădină publică de 6.000 de metri pătraţi ce oferă privelişti panoramice şi unde pot fi susţinute, totodată, evenimente culturale, concerte sau alte activităţi.
De aici pornesc în forma literei V două turnuri cu o expresie mereu schimbătoare, în funcţie de unghiul din care sunt privite, amintind de o pereche de dansatori. Cele două turnuri vor găzdui un hotel, locuinţe şi birouri.
Citeşte şi despre viitoarea Casă a Operei din Shenzhen, China, proiectată de faimosul arhitect francez Jean Nouvel pentru a exprima eleganţa apei şi a integra clădirea în peisajul maritim în mijlocul căruia va fi construită.