O casa care se roteste pentru a profita de soare si a se proteja
Imaginati-va ca stati pe veranda casei si vremea se schimba, intetindu-se vantul si riscand astfel sa va darame paharele si scaunele. In loc sa va retrageti in interior, prin actionarea mecanismului, cu o simpla apasare de buton, ganditi-va ca ati putea sa rotiti volumul casei cu aproape 348de grade astfel incat sa va protejati de vatul ce bate dinspre coasta. Desi pare de domeniul imaginarului, casele rotative sunt o realitate. Asa se intampla si in cazul locuintei Galilai, avand o suprafata de 1765mp si beneficiind de vederi spre golful False Bay din provincia Western Cape, Africa de Sud.
Amplasata in suburbia Spanish Farm din Somerset West si proiectata de arhitectul Raymond Alexander, locuinta cu doua niveluri este o combinatie dintre formele robuste traditionale si tehnologie.
Omul de afaceri german Herald Schepping impreuna cu sotia lui au decis sa isi construiasca o astfel de casa mai mult din curiozitate, dorind sa experimenteze ce inseamna traiul intr-un spatiu capabil sa fie orientat astfel incat sa beneficieze de mai multa lumina naturala, de perspective spre anumite zone de interes sau de ce nu, de protectie impotriva fenomenelor meteo. Beneficiarul a declarat ca a fost nevoie de doi ani pentru a finaliza etapa de proiectare si de inca doi ani pentru construirea acesteia.
Locuinta a fost finalizata in 2001, dar daca este sa vizionam imaginile nu ne-am da seama de timpul care a trecut, fatada parand ca noua. Acest lucru a fost posibil datorita folosirii unui produs special, o tencuiala care se aplica pe elemente de beton si care isi pastreaza in timp proprietatile rezistand uzurii si impiedicand aparitia micro-fisurilor. Lucrand impreuna cu un meserias din Namibia care se pricepe la constructiile din beton, echipa de specialisti a realizat o serie de cupole si luminatoare, care permit luminii naturale sa patrunda in zona centala a casei.
Nivelul superior al casei este accesibil prin intermediul unei pasarele retractabile gandita asfel incat sa nu incomodeze procedura de rotatie, in vreme ce nivelul inferior poate fi accesat direct de la nivelul aleii. In total, locuinta are cinci dormitoare amplasate la etaj. Zona de zi beneficiaza de amplitudinea oferita de acoperisul in cupola si se deschide spre peisajul inconjurator prin intermediul unei terase a carei forma a fost scobita parca in volumul general. Ferestre cu forme rotunjite evidentiaza caracterul organic al spatiului, estetica sculpturala specifica arhitecturii vernaculare. „In intreaga casa nu exista nici un perete drept” declara beneficiarul multumit de senzatia de spatialitate oferita de incaperile cu forme organice, ce se intrepatrund asigurand continuitate.