Purtand numele de Casa Argintie, cladirea cu o latime de doar trei metri latime a fost construita pe un teren care in trecut fusese folosit pentru grajdurile unui vanzator de vin din perioada victoriana si care de multi ani a ramas parasit, in special din cauza formei si dimensiunilor sale.
„Casa Argintie este un raspuns unic la provocarile oferite de locatie”, declara arhitectul Nicholas Boyarsky, unul din cei doi fondatori ai biroului Boyarky Murphy Architects. „O alta metoda mai simpla nu exista”.
Arhitectii au creat o locuinta cu patru niveluri, dintre care unul este coborat fata de nivelul strazii din care se face accesul pentru a asigura racordul la zona posterioara, prin preluarea diferentei de nivel.
Pe masura ce terenul se lateste spre partea din spate, arhitectii au reusit sa creeze volume alungite, lasand loc si pentru o terasa si o mica gradina.
Fatada principala realizata integral dintr-un perete cortina cu sticla translucida permite luminii naturale sa patrunda in interiorul casei fara a compromite intimitatea locatarilor. Suplimentar, arhitectii au prevazut luminatoare si o serie de vitraje generoase pe partea din spate, astfel incat lumina sa ajunga pana in spatiile centrale. „Principiile care au stat la baza configurarii proiectului vizau introducerea unei cantitati cat mai mari de lumina naturala in interioare, pastrand in acelasi timp intimitatea”, declara Boyarsky.
Volumele superioare amplasate in consola ofera mai mult spatiu util, binevenit in conditiile terenului existent.
La interior, spatiile au fost decorate minimal. Odata intrat in casa se accede intr-o zona de zi care ocupa mare parte din parter si care se deschide spre o curte exterioara flancata de ziduri. Scara interioara se adapteaza planului fiecarui nivel, permitand accesul in demisol, unde se gaseste bucataria si locul de luat masa, si spre etaje, unde sunt cele trei dormitoare.
Un proiect similar au realizat si arhitectii olandezi Gwendolyn Huisman si Marijn Boterman, care si-au construit propria casa pe un un teren foarte ingust amplasat intr-un front continuu de imobile de pe o strada din orasul Rotterdam. Terenul in cauza le-a oferit posibilitatea de a fi creativi pentru ca au trebuit sa raspunda provocarilor impuse de situatia existenta. Cu o latime de doar 3,6 m casa beneficiaza de propria gradina pe acoperis si de o zona cu hamac, pentru o relaxare totala. Descoperiti pe larg proiectul: O casă luminoasă, construită pe un teren îngust, între alte case
Mai multe informatii gasiti pe www.dezeen.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa