O casă cu o geometrie ingenios adaptată la restricţiile urbane
Multe zone din Japonia au devenit in ultimii ani sursa de inspiratie pentru mini-case si solutiile ingenioase de adaptare a geometriei locuirii la restrictiile impuse de teren si regulamentele locale de urbanism. Biroul de proiectare Alphaville a folosit acest detaliu si l-a exploatat la maximum, pentru a oferi beneficiarilor spatii interesante, luminoase, cu perspective studiate, in care sa se simta confortabil.
Casa poarta denumirea „O felie de oras” („Slice of the City”) si reuseste cu brio sa intruchipeze modul prin care putem sa adaptam o bucatica din oras pentru a ne servi preferintelor noastre.
Kentaro Takeguchi si Asako Yamamoto, impreuna cu ingimerul de structuri Ichiro Hashimoto de la S3 Associates, au proiectat aceasta casa din Nishinomiya, o localitate intre Osaka si Kobe. Acestia au creat un volum cu o geometrie simpla in care cu ajutorul decupajelor si decalajelor de nivel au reusit sa insereze spatiile cerute de beneficiari, eficientizand la maxim fiecare bucatica din terenul avut la dispozitie. In plan vorbim de doua aripi legate intre ele printr-o scara ce traverseaza curtea interioara formata in mod natural intre cele doua volume. Acest gol permite iluminarea naturala a zonei centrale a casei reducand necesitatea realizarii ferestrelor pe peretii exteriori, astfel ca apropierea caselor invecinate nu mai este o problema.
Parterul a fost amenajat pentru a gazdui dormitor matrimonial, baia si diferite zone pentru depozitari in vreme ce dormitorul copiilor a fost mutat la etaj. Zona de zi, cu locul de discutii, spatiul bucatariei si locul de luat masa se afla la ultimul nivel care prin intermediul unei ultime rampe de scara se deschide catre o terasa la inaltime.
„Am dorit sa cream o zona tampon care sa medieze relatia complicata cu tesutul urban” declarau arhitectii. Peretii oblici, decupajele adanci si vitrajele pozitionate strategic permit casei sa fie luminoasa si compacta in acelasi timp, interioale sunt protejate de privirile indiscrete ale vecinilor iar diferentele de nivel asigura o conexiune vizuala a celor din casa indiferent de zona in care se afla.