O casă din lemn de cedru învăluită într-o anvelopantă de metal
Beneficiind de perspective ample catre raul St. Lawrence si peisajul brut, al dealurilor din imprejurimi, locuinta cu doua niveluri isi are sursa de inspiratie in natura ce o inconjoara, reinterpretand forma traditionala a unui hambar, element constructiv des intalnit in zona.
Proiectata de Florent Moser si Alain Rajotte, locuinta individuala este infasurata intr-o anvelopanta de metal care la interior a fost finisata cu placi mari din lemn de cedru.
Arhitectii explica: „Este ca si cum anvelopanta din metal ar fi fost desfacuta pentru a lasa la vedere un interior mult mai fragil, anvelopanta evocand ideea unei scoarte care isi protejeaza miezul lemnos”. Aceasta abordare functioneaza la nivel simbolic, dar si in realitate, pentru ca suprafata de tabla reuseste sa izoleze si sa protejeze interioarele de intemperii.
Echipa de arhitecti a gandit amplasarea volumetriei astfel incat sa profite la maximum de relieful terenului, directionand spatiile spre anumite puncte de interes prin intermediul vitrajelor de mari dimensiuni. Volumul principal al locuintei a fost impartit in trei sectiuni care delimiteaza zona de acces de la parter si doua terase de la primul nivel.
In momentul in care se intra in locuinta, membrii familiei sunt intampinati de structura scarii de acces la etaj, realizata integral din lemn de cedru, care contrasteaza dramatic cu mana curenta din metal negru. Extinzandu-se de la nivelul holului de acces spre restul zonei de parter sunt patru dormitoare.
Coborand pe scara la nivelul subsolului se ajunge intr-un spatiu definit cu ajutorul panourilor de lemn si a suprafetelor din beton aparent care uniformizeaza spatiul destinat zonei de joaca de cele destinate dormitoarelor copiilor.
La primul nivel un spatiu deschis destinat zonei de zi combina bucataria, locul de luat masa si spatiul de relaxare intr-un volum care se deschide catre peisajul pitoresc.
Pardoseala este realizata dintr-un beton aparent, slefuit, care reflecta razele soarelui ce intra prin ferestrele generoase. In zona spatiului de zi a fost amplasat un semineu care actioneaza precum un element central, care capteaza atentia.
Mai multe informatii gasiti pe http://backstage.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa