O casa eclectica amenajata intr-un garaj din anii ’50
James van der Velden se bucura nespus cand vede fetele mirate ale musafirilor ce ii trec pragul casei. Arhitect la firma Bricks, acesta era in cautarea casei perfecte atunci cand intamplarea l-a facut sa treaca pe langa o cladirea comerciala abandonata ce data din perioada anilor ’50. Mergand pe strada Amsterdam tot ce vezi este o poarta tip rulou si un mic loc de parcare amenajat, dar odata ce patrunzi in interior, descoperi o alta lume.
Pentru amenajarea spatiului avand o suprafata de 135mp James a avut nevoie de un an de zile si de 200,000 de dolari. Odata ce ai trecut de usa de garaj, te intampina un perete vitrat cu doua usi generoase ce te invita in zona de zi a casei. Pe partea stanga a fost amenajata bucataria realizata in mobilier alb si negru si o masa facuta dupa desenele proprietarului la care pot incapea numerosi musafiri. Livingul este amenajat in zona mai inalta a spatiului, beneficiind de lumina ce patrunde prin acoperis si prin curtea interioara inchisa la randul ei in sticla. Trecutul industrial al constructiei este amintit prin tamplaria simpla din cornier metalic sau sirul de lampi reflector fixate pe sine metalice.
Gradina amenajata in curtea interioara ofera spatiului o zona cu vegetatie, o legatura cu exteriorul care altfel nu ar fi posibila pentru ca nu exista geamuri in pereti. Intreaga casa este scaldata in lumina neutra ce patrunde prin luminatorul central, iar seara atmosfera este completata de diversele surse de lumina artificiala agatate in tavane sau pereti. Gradina mai are rolul de a separa la nivel functional zona de zi a casei de cea de noapte, astfel ca cele doua dormitoare se deschid prin vitraje generoase catre acest spatiu dar in acelasi timp beneficiaza si de intimitate datorita plantelor bogate.
Interioarele au fost amenajate prin combinarea inspirata a mai multor elemente, pornind de la vechi obiecte decorative, mobilier refolosit, pana la bancuri de lucru pe post de suport pentru lavoare sau o motocicleta functionala ca decor pentru dormitor. Combinatiile pot parea ciudate dar James ne explica faptul ca a dorit sa aiba posibilitatea de a-si expune diferitele colectii, asemeni unui muzeu dar fara ca oamenilor sa le fie interzis sa atinga exponatele.