O casă formată din volume în consolă deschise spre împrejurimi
Firma australiana Jackson Clements Burrows a proiectat casa Cape Schanck, o structura finisata in lemn cu geometrii contemporane, care se inalta intr-un mod ce sfideaza gravitatia deasupra dunelor de coasta.
Amplasata in varful unei dune proeminente, mai retrasa fata de limita de coasta, casa Cape Schanck se remarca prin consolele masive si suprafetele vitrate de mari dimensiuni. Volumetria a fost inspirata de un trunchi ars de copac pe care arhitectii l-au gasit pe teren care statea partial infipt in versant. Compozitia volumetrica a fost tradusa printr-un volum de baza, ce reprezinta relieful pe care sta casa, ridicandu-se asemeni unei prelungiri a acestuia, iar etajul este compus din doua prisme ce reproduc schematic acel trunchi de copac. Aceste legaturi au fost pastrate inclusiv la nivelul finisajelor, astfel ca parterul este tencuit intr-o culoare alb-bej in timp ce etajul este complet imbracat in sipci de lemn natural, de culoare inchisa.
La nivel functional, locuinta este impartita in trei zone importante amenajate astfel incat sa poata satisface nevoile unui cuplu de pensionari si ale familiei copiilor care vin des in vizita. Mare parte din etajul care iese in consola, deschizandu-se spre peisaj, cuprinde zonele comune, precum bucataria, locul de luat masa, zona de discutii si pe partea de acces, garajul cu depozitare si spalatorie. Dormitorul matrimonial impreuna cu dressingul si baia proprie au fost amplasate la etaj in celalalt volum pozitionat in consola, in timp ce la nivelul inferior au fost amenajate dormitoarele de oaspeti si spatiile anexa aferente fiecaruia.
Tot in consola a proiectat si arhitectul Chris Pardo unul dintre volumele unui proiect rezidential construit pe un teren de mici dimensiuni, cu pante abrupte si vegetatie existenta, solutie ce i-a permis sa foloseasca la maximum spatiul proprietatii. Volumul in consola, avand aproximativ 10m lungime, a oferit o suprafata suficienta astfel incat sa poata organiza interioarele conform cerintelor beneficiarului si, in acelasi timp, s-a redus considerabil impactul asupra cadrului natural existent. Va invitam sa revedeti mai departe proiectul pe larg: O casă în consolă profită de terenul în pantă pe care a fost construită
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com