O casă funcțională, rezultatul unui teren cu constrângeri
Echipa de arhitecti japonezi MDS a propus o solutie spatiala interesanta pentru o casa care trebuia construita pe un teren aflat la intersectia a trei strazi dintr-unul dintre cartierele orasului Machida.
Se remarca printr-un volum cu o inaltime modesta, inchis intr-o anvelopanta din lemn de cedru masiv, baituit intr-un gri inchis si un acoperis din profile galvanizate, astfel incat sa reuseasca sa se integreze in contextul urban.
„Am proiectat o casa cu acoperis in doua ape ale carui stresini sunt foarte coborate, astfel incat volumul sa beneficieze de proportii apropiate cu cele ale imobilelor invecinate”, declara unul din arhtiecti. Pentru a folosi la maximum cei 230 mp ai terenului, casa a fost pozitonata pe una din margini, retrasa de la frontul strazii astfel incat sa permita amenajarea a doua locuri de parcare si sa se protejeze de traficul din intersectie.
Reproducand panta terenului pe care sta casa, nivelul pardoselii interioare variaza, ajutand la o delimitare mai clara a circulatiilor si a functiunilor din zona de zi.
In egala masura tavanul imprima camerelor amplitudini diferite, astfel ca zona centrala, publica beneficiaza de o inaltime generoasa in timp ce camerele de dormit si anexele au tavanele mai joase, creand o atmosfera intima.
„Spatiile dramatice sunt realizate printr-o combinare de tavane inclinate, pereti rotiti si pardoseli decalate. De afara, casa pare sa fie o simpla locuinta pe parter cu un acoperis in doua ape, dar odata ajuns inauntru aceasta iti ofera o experienta spatiala revelatoare”.
Materialele de la interior au fost alese sa aiba o legatura cu cele exterioare, avand tavane din lemn de cedru si pardoseli din lemn de stejar inchis la culoare. Acestea ofera un contrast placut cu peretii varuiti in alb si elementele de mobilier dintr-un lemn de stejar mai deschis la culoare, prezent in zona intrarii si a dormitorului copiilor, care se separa de zona de zi printr-un perete din rafturi.
Mai multe informatii gasiti pe www.dezeen.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa