O casă în care spaţiile sunt separate şi organizate cu ajutorul rafturilor
Siruri de rafturi asezate in trepte ajuta la impartirea si organizarea spatiilor din aceasta casa aflata intr-un cartier de la periferia Parisului. Realizata de arhitectul italian Andrea Mosca, amenajarea interioara a urmarit sa adapteze spatiile conform cerintelor celor cinci membri ai familiei incercand sa incorporeze modelul rafturilor de biblioteca pe care acestia l-au vazut in locuinta prietenului la care au stat pe perioada lucrarilor.
Profitand de aceasta, arhitectul transformat acest element in laitmotivul designului propus, astfel ca cei care vin in vizita cu siguranta vor fi surprinsi de prezenta lor si modul ingenios in care au fost integrate in locuinta. Modulul de dulap cu rafturi este folosit ca element de depozitare, biblioteca, dar si ca element de compartimentare si parapet pentru scara.
„Dupa cateva teste, am decis sa creez un modul standard pe care sa il multiplic prin spatii, jucand diferite roluri in functie de nevoie”, declara arhitectul. In loc sa fie niste rafturi simple, acesta a gandit modulul asemenea unor cutii puse unele peste celelalte. Cel mai inalt modul porneste de la parter si urca la mezanin, fiind folosit ca biblioteca in zona de zi, dar si ca parapet pentru una din laturile scarii.
Forma acestei compozitii urmareste pasul treptelor, urcand in scara pana la nivelul mezaninului unde este folosita ca dulap pentru depozitare.
Pe peretele opus se afla o oglinda de mari dimensiuni ce reflecta forma in trepte a bibliotecii, astfel ca aceasta ajunge sa fie elementul definitoriu al spatiului indiferent de unde ai privi.
O alta cerinta importanta de care arhitectul a trebuit sa tina seama viza asigurarea unei cantitati importante de lumina naturala in interioare, crearea unui spatiu pentru amenajarea biroului si delimitarea unui spatiu dedicat bucatariei.
Pentru aceasta a delimitat zona bucatariei cu un mare vitraj si usi glisante care permit luminii naturale sa patrunda din abundenta in interior, oferind in acelasi timp o conexiune vizuala si cu zona de zi.
Peretii albi si pardoselile din lemn vopsit tot alb reflecta lumina si creeaza o atmosfera aerisita, in care modulele din lemn de mesteacan ies cu usurinta in evidenta.
Arhitectul Manuel Ocana a proiectat trei apartamente in aceeasi cladire din Madrid, Spania, insa pentru a le diferentia, intr-unul dintre ele s-a decis sa vina cu o inovatie, si anume sa utilizeze pereti din sticla cu scopul de a separa spatiile din apartament. Peretii din sticla au un design spectaculos si aduc incaperii un aer misterios. Află mai multe: Pereți din sticlă cu scopul de a separa spațiile dintr-un apartament