O casa intr-o podgorie din Italia
Proprietarul podgoriei impreuna cu familia au dorit sa isi construiasca o locuinta noua in apropiere, o casa simpla ale carei forme sa nu iasa in evidenta si sa se potriveasca cu natura inconjuratoare. Proiectata de echipa Ellevuelle Architectti casa este o insiruire de spatii deschise, aerisite, delimitate si protejate de doi pereti masivi placati cu piatra. Acesti pereti au fost modul prin care arhitectii au reusit sa reduca impactul vizual pe care l-ar fi avut altfel constructia in relieful zonei, finisajul si textura armonizandu-se placut cu tonurile pamantii si vegetatia reliefului. In egala masura peretii asigura protectia zonelor de gradina, umbrind terasele si acumuland caldura pe care o degaja pe timpul noptii astfel ca atmosfera din casa este placuta indiferent de anotimp.
La interior, spatiile interioare se organizeaza in lungul unui hol central care distribuie pe laterale camerele individuale, in vreme ce zonele de zi au fost amenajate pe capete. Pentru a se realiza o separare intre spatiul alocat bunicii si restul casei, arhitectii au alocat un capat zonei de zi a familiei si celalalt capat bunicii, fiecare beneficiind de gradina proprie. Fatadele vitrate au rolul de a estompa limita dintre spatiile interioare si cele exterioare, oferind familiei posibilitatea de a se bucura de peisajul idilic. Prin usile glisante de mari dimensiuni, se asigura luminarea si ventilarea naturala a camerelor iar ramele din otel Corten ce incadreaza fiecare deschidere, ofera familiei tablouri ce prezinta crampeie din natura.
Designul propus de arhitecti urmarea evidentierea principalelor atuuri ale terenului. Pergole din lemn filtreaza in mod natural razele soarelui, ajutand la controlul climatului interior si reducand in acelasi timp consumul de energie electrica. Avand in vedere climatul local, acoperisul casei va fi folosit pentru amplasarea panourilor solare si pentru tubulatura menita sa asigure apa calda in locuinta.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa