O casa izolata pe o insula functioneaza integral cu energie solara
Batuta de vanturile de coasta, dar beneficiind de niste perspective spectaculoase, Insula Franceza din largul Australiei este un paradis pentru toti iubitorii de natura si relaxare. Proiectarea si construirea unei locuinte confortabile pe o astfel de insula izolata, care nu beneficiaza de nicio utilitate, nu este un demers la indemana. Din fericire echipa de la Lai Cheong Brown Architects si firma de constructii Ecoliv au reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor si au realizat o locuinta contemporana, din elemente prefabricate, ce reuseste sa fie complet autonoma.
Accesul pe insula se face doar cu feribotul sau cu avionul, asa ca era intr-un fel obligatoriu ca materialele de constructie si elementele care urmau sa compuna noua cladire sa fie asamblate intr-un atelier si abia dupa aceea transportate la locatie. Aceasta restrictie i-a determinat pe arhitecti sa conceapa volumul si structura acestuia din module prefabricate, mult mai usor de asamblat la fata locului. Arhitectii au finalizat casa in doua etape, incepand cu modificarile de la nivelul terenului si instalarea sistemelor de tratare a deseurilor menajere, colectorilor de apa, a panourilor foto-voltaice si a altor echipamente necesare pentru buna-functionare a casei. Iar a doua etapa a constat in realizarea celor cinci module prefabricate, transportul cu barja si asamblarea lor.
Pentru a asigura protectie impotriva vanturilor de coasta, locuinta a fost gandita pe un format dreptunghiular cu o curte centrala catre care se deschid interioarele prin intermediul unor suprafete vitrate generoase. Anvelopanta exterioara este finisata cu panouri din tabla ondulata, iar vitrajele sunt pastrate la un minim necesar. Acoperisul a fost inclinat spre curtea centrala pentru a ajuta la o mai buna colectare a apei de ploaie, in vreme ce energia solara este colectata prin intermediul panourilor foto-voltaice pozitionate pe lateralala cladirii anexa. Pentru a reduce impactul negativ asupra solului, casa a fost ridicata cu cativa zeci de centimetri. Anvelopanta a fost termoizolata si etanseizata astfel incat pierderile de caldura sa fie minime, iar la interior sa se pastreze un climat placut indiferent de anotimp.
Pentru familia care a ales sa traiasca in aceasta casa, natura este vedeta fiecarei zile pentru ca spectacolul oferit si vizionat prin ferestrele ample este impresionant. Este de apreciat ca o mana de arhitecti a ales sa creeze intr-un astfel de cadru natural o casa in armonie cu mediul inconjurator si, in acelasi timp, sa le ofere familiei posibilitatea de a trai confortabil.