Daca nu ati fi siliti de imprejurari, cu siguranta nu ati alege sa va petreceti noaptea intr-un grajd pentru cai si cu toate acestea grajdul reamenajat de echipa Stocker Dewes Architekten o sa va schimbe parerea.
Arhitectii germani au realizat reconversia unui vechi grajd din Freiburg intr-o locuinta luminoasa si un birou spatios, care sa ofere spatiul necesar celor trei membri ai familiei.
Amplasata intr-o vale, dintr-o zona retrasa, casa Black Forest a fost conceputa pentru a avea o estetica care sa se potriveasca cu zona si cadrul natural in care se afla. Elementele padurii se regasesc in paleta de materiale folosita la realizarea fatadelor si a acoperisului. Exteriorul a fost acoperit cu sipci din lemn de brad argintiu simbolizand trunchiurile copacilor din apropiere, in timp ce acoperisul verde este o reinterpretare a vegetatiei din coronamentul padurii.
Avand o forma dezvoltata pe orizontala, la interior casa a permis separarea celor doua functiuni pe care trebuia sa le gazduiasca. Accesul principal se deschide intr-o zona ampla, destinata biroului, in care spatiul de lucru a fost amplasat la mezanin. Trecand de un spatiu anexa care cuprinde depozitari, un grup sanitar si o camera tehnica, se ajunge in zona destinata exclusiv locuintei. Aici, la parter, a fost amenajata zona de zi, cu o bucatarie deschisa spre locul de luat masa si o scara ce face trecerea spre etaj, unde se gasesc doua dormitoare si o baie.
Vitrajele au fost inserate intre elementele structurale ale grajdului, folosind la maximum spatiul pe care l-au avut la dispozitie astfel incat camerele sa beneficieze din plin de lumina naturala si sa poata fi ventilate cu usurinta pentru a mentine un climat placut.
Echipa de arhtiecti a folosit o paleta restransa de materiale pentru decorarea interioarelor, in care predomina tencuiala decorativa alba, tavane din beton aparent, lemn de stejar si piatra pentru placaje, iar pardoselile sunt din beton colorat.
Ce poate iesi cand dai pe mana arhitectilor un grajd nefolosit și, poate pentru multi, nefolositor am vazut in mai multe randuri. Iata, de exemplu, proiectul casei True North, la baza caruia a stat dorinta de a avea un impact minim asupra mediului inconjurator. Locuinta a fost construita folosindu-se elemente de la un vechi grajd si de la o casa din secolul al XIX-lea, iar arhitectii de la TANDEM Design Studio au propus o volumetrie cu forme sinuoase care sa se potriveasca pe teren. Caramizile provenind de la constructiile existente pe teren au fost pastrate si refolosite la crearea peretilor: Un vechi grajd transformat într-o casă cu forme unduitoare
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa