O clădire ca o extensie a naturii: Construită din lemn şi îmbracată în zeci de mii de plante
Numita "Rainbow Tree", dupa arborele multicolor cunoscut ca eucaliptul curcubeu (Eucalyptus deglupta) care creste in aceasta tara, cladirea de 32 de etaje va avea o inaltime de 115 metri si va incorpora principii ale sustenabilitatii in timp ce va oferi un echilibru perfect intre patrimoniul local cultural si cel natural.
"In vremuri in care trebuie sa gasim solutii radicale pentru a reduce amprenta globala de carbon, am proiectat un turn construit din lemn, singurul material natural, abundent si regenerabil", spun arhitectii, potrivit World Architecture.
Cladirea va fi in plus ornata cu peste 30.000 de arbori, arbusti si alte plante atent selectate din padurile tropicale din vecinatate, care vor creste in balcoane sculpturale, oferind o oaza plina de culoare in inima districtului de afaceri Cebu Business Park construit preponderent din beton si otel. Arhitectii estimeaza ca plantele vor capta anual 150 de tone de CO2 din atmosfera orasului Cebu.
"Rainbow Tree" va fi in esenta formata din 1.200 de module din CLT (Cross Laminated Timber) prefabricate si standardizate cu un grad foarte inalt de precizie, inspirate de locuintele traditionale filipineze de dinainte de colonizarea spaniola. Fatada ar urma sa fie realizata din lemn tratat prin metoda traditionala japoneza shou sugi ban, care presupune arderea la suprafata a lemnului pentru a-l face mai rezistent.
Primele etaje vor fi ocupate de un restaurant, de spatii de tip co-working si de o parcare pentru biciclete, mai sus vor fi prevazute spatii de parcare pentru masini, o piscina, un spa si un centru de fitness, in timp ce etajele superioare vor cuprinde 300 de apartamente. Pe acoperis va fi amenajata o ferma acvaponica, unde vor fi cultivate fructe, legume si alge.
Ca elemente ale designului sustenabil sunt mentionate panourile solare si turbinele eoline care vor alimenta cladirea cu energie regenerabila.
Randari: Vincent Callebaut Architectures