O clădire inspirată de structura chimică a cuprului, construită de Foster + Partners în Rusia
Arhitecţii britanici de la Foster + Partners au finalizat prima lor clădire de birouri din Rusia. Înalt de 88 de metri, imobilul a fost proiectat pentru una dintre cele mai mari companii producătoare de cupru din această ţară.
Clădirea de culoarea aramei are 15 etaje şi este construită în Ekaterinburg, pe malul râului Iset, unde funcţionează ca sediu al Companiei ruse de cupru. Alături de cromatica aleasă, modelul geometric ce decorează faţada este menit să evoce obiectul de activitate al companiei.
Astfel, formele triunghiulare imită felul în care este văzut cuprul la nivel atomic, în timp ce panourile din oţel inoxidabil care compun anvelopanta au fost colorate cu ajutorul tehnologiei de depunere fizică sub formă de vapori (PVD).
În partea superioară a clădirii, în zona vitrajelor, a fost încorporat noul logo al companiei, care este, de asemenea, triunghiular.
Clădirea, care se află în proces de certificare BREEAM – nivelul Excelent, a fost proiectată astfel încât pierderile de căldură să fie reduse la minimum, eficienţa energetică fiind un aspect important pentru arhitecţi în condiţiile în care în zonă temperaturile fluctuează între 30 de grade Celsius şi -30 de grade Celsius pe parcursul anului.
La interior, birourile sunt aranjate în module de câte două etaje, ceea ce se reflectă şi în modul în care sunt aranjate panourile exterioare. În contrast cu tendinţele actuale de amenajare a birourilor în stil open space, fiecare modul conţine birouri închise dispuse pe două etaje şi aranjate în jurul unui hol central.
Spaţiile centrale, unde există canapele pe care angajaţii se pot destinde în timpul pauzelor, beneficiază de lumină naturală graţie ferestrelor generoase prevăzute, care oferă în acelaşi timp privelişti către oraş. Tot aici se află şi recepţia. O scară în formă de Y conectează cele două etaje.
De-a lungul holului există mai multe spaţii închise cu pereţi din sticlă, care pot fi utilizate ca birouri pentru cel mult şase persoane sau ca săli de şedinţe.
„Clădirea reimaginează biroul celular convenţional, stabilind noi standarde în ceea ce priveşte calitatea, confortul şi flexibilitatea”, susţin arhitecţii.
Potrivit acestora, sistemul modular a fost dezvoltat pe baza unei analize a operaţiunilor desfăşurate de client, efectuate de consultanţii în spaţii de lucru din cadrul firmei britanice fondate de Norman Foster.
Penultimul etaj găzduieşte birourile executive, iar ultimul o sală de consiliu şi spaţii pentru evenimentele de mai mare amploare ale companiei.